HIPPOLYTUSHOF - Toneelvereniging Succes speelde afgelopen weekeinde onder de titel ‘Verwarringen’ vier eenakters in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg.

Toneelvereniging Succes bestaat 50 jaar en luisterde het jubileum op met eenakters van de hand van de Britse toneelschrijver Alan Ayckbourn, na Shakespeare de meest gespeelde theaterauteur van Groot-Brittannië.

In ‘Verwarringen’ komen vooral huwelijksperikelen aan de orde. Er zit behoorlijk wat humor in verscholen. Naar Ayckbourn kijken is zich vrolijk maken om de bekrompenheid en de eigenwijsheid van de medemens, maar tegelijk kun je niet ontkomen aan het gevoel dat je om jezelf zit te lachen...

Succes is de laatste nog actieve toneelvereniging op Wieringen en houdt een stukje oude eilandcultuur in ere. ‘Verwarringen’ is alleszins de moeite waard. In de eerste eenakter, ‘Moederfiguur’ wordt nog wat geforceerd geacteerd. Gaandeweg wordt echter de balans gevonden en krijgen de toneelspelers met de verwikkelingen op het podium de lachers op hun hand. Hoewel het om vier eenakters gaat, zijn er wel degelijk verbanden. Zo blijkt de hotelgast uit de tweede eenakter de echtgenoot te zijn van de moeder uit de eerste. Deze echtgenoot wordt gespeeld door Redmer Karten, die ook de regie in handen heeft. Hij transformeert van een versierder in een aangeschoten man en dat leidt tot komische taferelen.

De derde eenakter ‘Tussen de happen door’ zijn eigenlijk twee eenakters in één. Twee echtparen voeren om beurten onaangename dialogen. De afwisseling wordt technisch benadrukt door het licht boven beide restauranttafels aan of uit te doen. Het optreden van de ober, die steeds op de verkeerde momenten iets over het menu of de wijnkaart opmerkt, zorgt voor een hoog gehalte humor. Ook nu blijken beide echtparen geen vreemden van elkaar te zijn.

De eenakters worden op komische wijze aan elkaar gebreid door een werkster, die na ieder deel komt opruimen.

Op zondag 24 maart is er om 14:00 uur nog een matineevoorstelling in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Kaarten kosten € 12,50 per stuk.