HOOGWOUD - Op zaterdag 15 en zondag 16 juli kunnen bezoekers van het Schapendrijf-evenement een rondje cultuur proeven tijdens een rit in de Klaver-huifkar. Op vertoon van het toegangsbewijs is er vanaf 10.30 uur tot 16.00 uur gelegenheid om mee te rijden met de wagen die voor het Evenemententerrein aan de Herenweg staat. Elk half uur vertrekt er een wagen die langs drie musea van Hoog- en Aartswoud voert. Daar hebben de passagiers met toegangsbewijs vrij entree en kunnen na een bezichtiging weer met de volgende wagen mee, op naar een andere bezienswaardigheid.

Er wordt gestopt bij drie locaties. De eerste stop is bij het Rundveemuseum aan de Schoolstraat in Aartswoud. Behalve bijzondere koeien met kalfjes zijn op het mooie erf o.a. kippen, eenden, geiten en schapen te zien die net als de koeien van een oorspronkelijk Nederlands ras zijn. Veel koeien hier in de wei zijn zeldzaam. Bij het Rundveemuseum kunnen bezoekers ze in het weiland bewonderen. In de nu lege potstal is een zomerexpositie opgesteld met als thema ‘Boter, kaas en eieren’.

Aan het begin van de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud staat de oude korenmolen ‘de Lastdrager’. Deze is gebouwd in de 17e eeuw. De molen kan worden bezocht en er is een rondleiding met uitleg over de technische kant van o.a. het maalgedeelte. Ook de historie en de plannen om de molen in de toekomst maalvaardig te maken komen aan bod.

Het derde adres is de Museumboerderij West-Frisia aan de Koningspade. Dit museum is gevestigd in een stolpboerderij anno 1857. Bij binnenkomst herleeft de geschiedenis. Het lijkt alsof de bewoner even weg is en zo weer thuis kan komen. West-Frisia is een voorbeeld van een veeboerderij zoals die is ontwikkeld in het Noord-Hollandse polderland. Boerengereedschap en arrensleden met paardentuig sieren nu de stal waar eens de koeien stonden. Op de dars staan boerenwagens uit de 19e eeuw, er staan landbouwwerktuigen uit lang vervlogen tijden.

Een rit met de Klaver-huifkar door het mooie Westfriese land is een leuke manier om in korte tijd te kunnen zien hoe mensen vroeger leefden en wat voor hen belangrijk was.