HOLLANDS KROON - Toneelvereniging Succes zet in februari opnieuw een klassieker op de planken. In Dorpshuis Hippo in Hippolytushoef en de Cultuurschuur in Wieringerwerf wordt het toneelstuk ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans gespeeld.

Het stuk van Heijermans uit 1900 is met recht een klassieker. Het wordt al meer dan een eeuw regelmatig gespeeld en is al vele keren verfilmd. In 2015 trad Bert Schuiling aan als nieuwe regisseur van Succes en onder zijn leiding sloeg de toneelvereniging een nieuwe weg in. Met succes. In december 2016 trok de kerstklassieker ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens drie uitverkochte zalen. In april 2017 speelde Succes ‘De Feeks’ van William Shakespeare. Met ‘Op hoop van zegen’ zet Succes een van de bekendste Nederlandse toneelstukken op de planken.

De repetities zijn in volle gang en natuurlijk moeten er nog enkele puntjes op de i worden gezet. Zo klonk de scheepshoorn van de ‘Op hoop van zegen’ nog even alsof het schip in de woonkamer van Kniertje aanlegde. De toneelverlichting is dankzij een gift van De Rotary professioneel. Het spel staat goed op de rails en het is ook tijdens de repetitie al genieten. Het stuk wordt op 16, 17 en 18 februari gespeeld in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg in Hippolytushoef. De aanvang is 20:00 uur. Zondagmiddag om 14:00 uur is er een matineevoorstelling.

Een week later, op zaterdag 24 (20:00 uur) en zondag 25 februari (matinee om 14:00 uur) zijn er voorstellingen in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, in Wieringerwerf.

Kaarten kosten € 10,00 en kunnen besteld worden via www.toneelvereniging-succes.nl, per e-mail (tv.succes@quicknet.nl) of telefonisch (06 2748 2872).

‘Op hoop van zegen’ gaat over de zware omstandigheden van de vissers en hun familie die slechts instrumenten waren in de handen van rijke bazen uit de bovenlaag. Reder Bos wil dat Barend, zoon van Kniertje, zich aanmonstert op de ‘Op hoop van zegen’. Reder Bos heeft de vissers in zijn macht en ze kunnen daar weinig aan doen.

‘De vis wordt duur betaald’, het stuk gaat over de sociaal-economische misstanden in de visserij. De tegenstelling tussen arm en rijk is een belangrijk motief. Het hele stuk lang word je geconfronteerd met het verschil tussen reder Bos en de armere vissers.

Het verhaal speelt zich af in een vissersdorp als Den Oever en is ook daarom een goede keuze van toneelvereniging Succes.