ALKMAAR – Zondagmiddag hebben cabaretier Dolf Jansen en de Noord-Ierse Band Arborist voor een bijzonder verrassend optreden gezorgd in het Alkmaarse poppodium Victorie. Met melancholische, weemoedige muziek wist Arborist het publiek van het begin tot het eind te boeien, daarbij bijgestaan door de humor, poëzie, en ook zang van Jansen.

Het unieke project is tot stand gekomen dank zij Willem Overgaag van Impresariaat Willem die de band onder zijn hoede heeft, en deze Nederlandse toer bedacht. ,,Ik luisterde al regelmatig naar de nachtshow van Dolf op Radio 2 (“Afslag Thunderroad”) en hoorde dat Arborist voorbij kwam, welke door een fan was getipt. Gezien Dolf’s verleden met Ierland, hij heeft immers een Ierse moeder, zag ik direct een samenwerking voor mij en zo is dit ontstaan”. Zoals Jansen zelf al eerder deze week in een interview met onze dagbladen aangaf staat hij altijd open voor nieuwe dingen, en hetzelfde gold eigenlijk voor de bandleden van Arborist.

Sfeervol
In een sfeervolle kleine zaal van Podium Victorie bleek al snel dat de samenwerking geen toevalstreffer was want de cabaretier en de band voelden elkaar perfect aan. Na eerdere gezamenlijke optredens in Utrecht en Leeuwarden, afgelopen woensdag en donderdag, stond Arborist op de dagen er na ook op het podium in Heemskerk en Delft. Bij de laatste twee optredens was dat trouwens zonder de inbreng van Jansen. In Alkmaar kwam men echter weer samen en dat bleek een succes. Na de introductie waarin Jansen vertelde over zijn Ierse komaf en zijn voorliefde voor de muziek uit die streek wist de band vanaf de eerste toon te boeien. Hiermee aantonend dat (Noord) Ierland niet alleen een rijke traditie heeft qua goede muziek, maar uiteraard ook toekomst. Het feit dat dit het vijfde optreden op rij was had geen enkele invloed op de mooie, melancholieke stem van de charismatische frontman Mark McCambridge. Dat het ook met het instrumentale, melodieuze gedeelte van de vijfmansband wel goed zat bleek doordat het publiek ademloos toekeek en luisterde naar de soms zwaarmoedige, maar prachtige songs.

Luchtig
Tussendoor zorgde Jansen voor een luchtige noot, door vaak in het Engels, dan weer in het Nederlands, een grap te vertellen of een gedicht voor te dragen. Tijdens het prachtige “A Man Of My Age” wist Jansen het publiek ook nog eens te verrassen door een aantal coupletten mee te zingen. Dit deed hij later nog eens bij de Ierse klassieker “The Auld Triangle” geschreven door Brendan Behan en groot gemaakt door de versie van The Dubliners. Nadat Jansen zijn gedicht “De Pelgrim”in het Nederlands had vertolkt, speelde de band nog een serie oorstrelende nummers had gespeeld, met als hoogtepunt het prachtige “Twisted Arrow”. Na ruim anderhalf uur werd de show afgesloten met nog een klassieker uit het ruime Ierse verleden te weten “Rainy night in Soho”, geschreven door Shane McGowan van The Pogues.

Voldaan
Zowel impresario Willem Overgaag als zanger McCambridge waren na afloop voldaan over het optreden: ,,Nederland is een geweldig land om op te treden” vertelde de zanger na afloop. ,,En zeker hier in zo’n mooie zaal in een intieme sfeer". Wie Arborist nog samen met Dolf Jansen wil zien optreden kan daarvoor komende dinsdag 20 maart naar Theater Walhalla in Rotterdam. Twee dagen later sluit Arborist zijn Nederlandse toer dan af met een optreden (zonder Jansen) in Theater Castellum in Alphen aan de Rijn.

- Bekijk hier nog eens het interview dat wij eerder deze week hadden met Dolf Jansen en Mark McCambridge.
- Kijk hier voor meer foto's.
- Kijk voor meer info op www.arboristmusic.com of check www.impresariaatwillem.nl