Licht bewolkt7.8 ℃

Stichting KopGroep Bibliotheken in Den Helder

Stichting KopGroep Bibliotheken

De jeugdbus van KopGroep Bibliotheken rijdt door de gemeente Hollands Kroon, Schagen en in de Schooten. Op het rooster kunt u zien wanneer de bus bij u in de buurt is.



Wat zijn we trots! We hebbenn de Public Library of the Year Award 2018 gewonnen. Een internationale prijs waarmee nieuwe én vernieuwende bibliotheken worden bekroond.



De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. School 7 is te vinden aan de Keizersgracht 94 in Den Helder. Het meezingen begint om 15.00 uur. De volgende middagen zijn op 13 november en 11 december.




Je bent wat je eet tijdens Nederland Leest



De campagne ging van start met het uitdelen van boekjes en iets lekkers. In bibliotheek Schagen kregen kunstenaar Ingrid Buis en Kitty Mertz de eerste exemplaren van de bundel uit handen van Lisette Mensonides van de bibliotheek. Er werd ook nog een toepasselijke quiz gespeeld. Het is de bedoeling dat lezers met elkaar in gesprek gaan over het boekje.




Je bent wat je eet tijdens Nederland Leest



Op 1 november is Nederland Leest van start gegaan. Dit is de grootste nationale leescampagne van de bibliotheken. Leden en bezoekers van KopGroep Bibliotheken krijgen, zolang de voorraad strekt, in november het gratis boekje ‘Je bent wat je leest’. In deze bundel belichten vijf auteurs verschillende aspecten van ons eten. Want voeding is het thema van deze Nederland Leest.



De campagne ging in de bibliotheken van start met het uitdelen van boekjes en iets lekkers. Ook zijn er toepasselijke activiteiten. Tijdens de meezingmiddag in School 7 op 13 november gaan alle liedjes over eten en drinken. En voedingsconsulente Hanke Prijs geeft donderdag 15 november de interactieve workshop ‘Schijf van vijf’.




Workshop over gezond eten



Zeventien miljoen mensen, zeventien miljoen meningen. Iedereen lijkt tegenwoordig wel iets te weten over gezonde voeding. Het is mooi dat zoveel mensen bezig zijn met hun lichaam en met voeding. Maar er doen daardoor wel fabels de ronde over gezonde voeding. In haar workshop maakt Hanke Prijs duidelijk dat de opgestane afslankgoeroe’s tijdelijk zijn, maar gezonde keuzes maken voor altijd gelden. En dat het helemaal niet zo moeilijk is. Het is belangrijk dat je leert wat voeding doet.



In de interactieve workshop doen de deelnemers mee aan een spel waarin ze leren welke voeding beter is dan de andere, welke producten in de Schijf van Vijf staan en welke niet, wat je beter maar een keer per week kunt eten en wat vooral elke dag. Daarnaast leer je hoe je een etiket kunt ontrafelen. Alle deelnemers krijgen aan het eind van de workshop nog informatiemateriaal van het Voedingscentrum mee naar huis. De workshop wordt gegeven op donderdag 15 november, aanvang 13.30 uur in School 7. De toegang is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl




Filmpjes uit het archief van de Historische Vereniging



Hoe leuk is het om oude filmpjes van Den Helder terug te zien? Op woensdagavond 14 november en dinsdagmiddag 27 november vertoont de Helderse Historische Vereniging korte filmpjes uit het archief. Filmfragmenten van verschillende Helderse buurten uit diverse tijdsperioden passeren in kleur en zwart-wit de revue. Zo zijn er beelden van het Centrum, de Visbuurt en Nieuw Den Helder te zien. Ook is er een kort overzicht van sportbeelden uit de tachtiger- en negentiger jaren.



Jan de Vrij en Bert Weerstand van de videowerkgroep van de Historische Vereniging zijn de samenstellers van dit programma. Zij zijn beiden in Den Helder geboren en opgegroeid.




Fotolezing over zee en kustgebieden in School 7

Jan en Mart Smit uit Lutjewinkel stroopten jarenlang met hun camera de Nederlandse kust af. In weer en wind, bij nacht- en ontij, van Scheveningen tot aan Schiermonnikoog. De mooiste beelden zijn nu gebundeld in het boek 'Aan zee'. Woensdagavond 21 november geven zij in School 7 uitleg over de achtergronden van het boek. Natuurlijk worden daarbij vele beelden getoond, ook de foto's die het boek niet hebben gehaald.



'Aan zee’ is een ode geworden aan de Nederlandse kust. Elk weertype is vertegenwoordigd, de beelden variëren van grootse landschappen, luchtfoto’s maar ook details van schelpen en kwallen. Maar het boek is meer dan alleen mooie foto's. Ook wordt er uitleg gegeven over diverse zaken, zoals het fenomeen zeevonk en daarnaast staan de fotografen stil bij het probleem strandafval. Na afloop van de lezing kan het boek worden aangeschaft en gesigneerd.




Smit in Beeld


Jan en Mart Smit zijn vader en zoon. Zij begonnen met kleinschalige fotoworkshops en cursussen en zo ontstond in 2005 het bedrijf Smit in Beeld. Het aanbod is inmiddels uitgebreid met internationale fotoreizen, presentaties in binnen- en buitenland en een diverse fotocollectie. Vader en zoon zijn succesvol geweest in toonaangevende fotowedstrijden als de Wildlife Photographer of the Year, European Photographer of the Year en de Groene Camera.




Fotolezing op woensdag 21 november in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, aanvang 19.30 uur, toegang 7,50 euro, ledenkorting 2 euro, inclusief koffie/thee, kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.




NUT-College over Bob Dylan

Bob Dylan staat centraal tijdens het NUT-College op zondagmiddag 25 november in School 7. Dylan heeft in 2017 de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Zijn naam ging al jaren rond als mogelijke winnaar van de hoogste onderscheiding voor schrijvers en dichters ter wereld. Steevast ging die naam dan vergezeld van de vraag of songteksten in aanmerking kunnen komen voor de kwalificatie ‘poëzie’ en hun maker voor de titel ‘dichter’.



Dit interactieve college door Dylankenner en literatuurhistoricus Liesje Schreuders van Bureau Boeiend gaat in op de biografie van Dylan, zijn ontwikkeling als dichter/songwriter en natuurlijk op de teksten zelf. Ze probeert de vinger te leggen op invloeden die van Dylan zo’n unieke literaire rockster hebben gemaakt: Amerikaanse en Europese invloeden, van hoge tot lage cultuur, van de Bijbel tot de Beats en van Rimbaud tot Robert Johnson.




NUT-college


Het NUT en KopGroep Bibliotheken organiseren regelmatig lezingen rond een actueel onderwerp. De Maatschappij tot Nut van het Algemeen is de oudste vereniging van Den Helder. Anderhalve eeuw lang had het een voortrekkersrol op het gebied van onderwijs en ontwikkeling. Met een reeks toegankelijke colleges voor een breed publiek wordt deze missie nieuw leven ingeblazen.




Sinterklaas en voorleespiet in de bieb


Woensdagmiddag 21 november kunnen kinderen tussen 15.00 en 16.00 uur met Sint op de foto in School 7. Er is die middag ook voorlezen XL, niet alleen in School 7, maar ook in de bibliotheken van Julianadorp en Nieuw Den Helder. Gezellig voorlezen en knutselen om 15.00 uur.



Een week later, op woensdagmiddag 28 november, wordt er weer voorlezen in deze bibliotheken. Sinterklaas vindt het erg belangrijk dat kinderen vaak worden voorgelezen. Volgens de Goedheiligman is dat niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor kinderen. Daarom komt hij om 15.00 uur naar School 7 met een mooi boek. Gelijktijdig gaan er pieten naar de bibliotheken in Julianadorp en Nieuw Den Helder om de kinderen voor te lezen en er een gezellig uurtje van te maken. Vooraf aanmelden is niet nodig. Zie voor adresgegevens: www.kopgroepbibliotheken.nl




Op zaterdag 24, zondag 25 en maandag 26 november zijn alle vestigingen van KopGroep Bibliotheken gesloten. Het beheer van de computers gaat over naar een ander bedrijf. Om deze overstap te kunnen maken, moet er veel gebeuren aan het netwerk en de apparatuur. Via de website www.kopgroepbibliotheken.nl kunnen klanten wel boeken verlengen en reserveringen plaatsen.




Schrijf mee met Amnesty in School 7



Op 10 december is de Dag van de Mensenrechten. Amnesty International organiseert rond deze dag wereldwijd schrijfmarathons en ook KopGroep Bibliotheken doet mee. In School 7 staat zaterdag 8 december tussen 10.00 en 16.00 uur een schrijftafel klaar. Iedereen kan daar meeschrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Er zijn voorbeeldbrieven en kaarten voorhanden en er is een vrijwilliger van Amnesty aanwezig om informatie te geven.



“Brieven schrijven is een actiemiddel dat werkt,” stelt Amnesty. “Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden. Hoe meer mensen aan de Schrijfmarathon meedoen, hoe groter de vuist tegen onrecht. Dat is de macht van het getal. In 2017 werden alle records gebroken: wereldwijd werden meer dan 5 miljoen brieven en kaarten geschreven. In Nederland zijn ruim 170.000 brieven geschreven op meer dan 600 locaties. Er deden 41.000 scholieren aan de actie mee.”




Met je kop boven het maaiveld



KopGroep Bibliotheken organiseert maandelijks gratis Walk&Talk bijeenkomsten in School 7. Dit zijn laagdrempelige netwerkbijeenkomsten waarbij thema’s rond solliciteren worden besproken. Werkzoekenden kunnen ervaringen met elkaar delen, contacten leggen en tips ontvangen die helpen bij de zoektocht naar een baan.



Woensdagochtend 28 november is Gerjan Apeldoorn te gast met de boodschap: “Met je kop boven het maaiveld”. Want als je in deze tijd op zoek bent naar een baan moet je je kop boven het maaiveld durven uitsteken. Anders val je niet op. En opvallen is nodig want er zijn nog veel meer mensen op zoek naar een baan. De vraag die Apeldoorn tijdens zijn workshop beantwoordt is: hoe doe je dat, opvallen? Er worden voorbeelden gegeven die hij naar aanleiding van zijn eigen sollicitatie-ervaringen heeft opgedaan, waarbij bleek dat je soms je eigen grenzen moet opzoeken om anders te zijn dan de rest De boodschap is glashelder. Als de gebaande paden niet werken, kies dan je eigen weg. Steek je kop boven het maaiveld uit en laat je verrassen door wat er gebeurt.



Gerjan Apeldoorn heeft zelf meerdere banen gehad. Voortschrijdend inzicht leidde tot zijn drive om bedrijven en werkzoekenden een omslag te laten maken in denken en doen.




Vliegveld De Kooy 100 jaar: beelden van een bewogen eeuw



Dit jaar bestaat vliegveld De Kooy 100 jaar: op 7 oktober 1918 werd het vliegveld officieel in gebruik genomen. De marineluchtvaartdienst (MLD) was toen al een jaar bezig, na een intensieve opleidingsperiode bij de luchtvaartafdeling van de Landmacht op de heide bij Soesterberg. Het interessante verhaal van de geschiedenis van De Kooy wordt op woensdagavond 12 december en dinsdagmiddag 18 december in School 7 verteld door Ab van de Walle van de Helderse Historische Vereniging. Hij ondersteunt zijn presentatie met nooit eerder vertoond beeldmateriaal.



De Kooy was ingericht voor reparatie en onderhoud van land- en watervliegtuigen. De watervliegtuigen waren gestationeerd op De Mok aan de Mokbaai bij Texel. Ook waren er hulpvliegvelden te Schellingwoude nabij Amsterdam, De Brasem en Veere. De te gebruiken vliegtuigen waren hoofdzakelijk gebouwd van hout en linnen.



Rond 1920 kwam de luchtfotografie op gang met de Helderse marinefotograaf Chef Kreuger. Tijdens de presentatie zijn ook enkele van deze unieke foto's te zien. Na de Duitse bezetting werd het vliegveld in ere hersteld en in 1963 werd de grasbaan vervangen door een betonnen baan. Zodoende konden er ook grotere vliegtuigen onderhouden worden.




Presentatie over vliegveld De Kooy in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, woensdag 12 december, aanvang 19.30 uur en dinsdag 18 december, aanvang 14.00 uur, toegang € 4,50 inclusief koffie/thee, aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.




Verhuizing bibliotheek Schooten



Bibliotheek De Schooten is vanaf 17 december gesloten in verband met de verhuizing naar winkelcentrum Schooten Plaza. De bibliotheek komt naast bakkerij Dunselman en opent op maandag 7 januari haar deuren voor het publiek.



De bibliotheek is nu nog gevestigd in MFC De Boerderij en heeft momenteel alleen een collectie voor volwassenen. KopGroep Bibliotheken stopt per 1 januari met de jeugdbus en op de huidige locatie is geen ruimte voor een jeugdafdeling. In De Schooten zijn drie basisscholen. Voor kinderen is het belangrijk om veel 'leeskilometers' te maken en daar zijn boeken voor nodig. Ook de allerjongste kinderen kunnen op de nieuwe locatie boeken lenen met hun (groot)ouders.




Op de foto met de kerstman



Woensdagmiddag 19 december komt de kerstman op bezoek in School 7. Tussen 16.00 en 17.00 uur kan iedereen die wil met hem op de foto. Een exclusief fotomomentje voor groot en klein. Leuk voor een kerstkaart of een bijzondere familiefoto.



Er is een professionele fotograaf aanwezig. De foto’s kunnen na afloop gedownload worden via de Facebookpagina van KopGroep Bibliotheken. Er zijn geen kosten aan verbonden en vooraf aanmelden is niet nodig.




Leren programmeren in School 7



De maandelijkse CoderDojo in School 7 is een groot succes. Op zaterdag 15 december staat de volgende gepland. Kinderen tussen 7 en 17 jaar leren onder leiding van enthousiaste vrijwilligers programmeren met verschillende tools. Naast programmeren kunnen ze ook websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s of games maken. CoderDojo is bestemd voor kinderen met interesse in techniek en programmeren. Ook voor diegenen die nog nooit geprogrammeerd hebben of voor kinderen die juist al veel verder zijn. Het uitgangspunt is leren van en met elkaar.



De CoderDojo duurt van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden is noodzakelijk in verband met het aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via: www.kopgroepbibliotheken.nl



Geïnspireerd door het grote succes van het Taalcafé in School 7, dat nu twee jaar draait, start KopGroep Bibliotheken in januari ook met een Taalcafé in de bibliotheek van Nieuw Den Helder. De eerste keer is op dinsdagmiddag 8 januari.



In een Taalcafé komen mensen bij elkaar die in een gemoedelijke sfeer de Nederlandse taal willen oefenen. Het Taalcafé in Nieuw Den Helder wordt elke dinsdagmiddag van 12.00 uur tot 13.30 uur gehouden. Gezamenlijk of in kleine groepjes worden er speelse oefeningen gedaan met luisteren, spreken, lezen en schrijven.



Ontmoeting en elkaar helpen is ook belangrijk. Iedereen kan binnenlopen, aanmelden is niet nodig. Enthousiaste en goed opgeleide taalvrijwilligers zorgen voor deskundige begeleiding.



De bibliotheek van Nieuw Den Helder is te vinden aan de Marsdiepstraat 272 en is bereikbaar via telefoonnummer (0223)613939.



Karin Braamhort komt dinsdagavond 8 januari naar School 7 voor een lezing over Iran: ‘De bakermat van de beschaving’. Braamhorst kent Iran van binnen en van buiten; in oktober begeleidde zij nog een cultuurreis naar dit oude land. Ze is erg onder de indruk van de vele cultuurschatten, maar ook van de gastvrije en vriendelijke bevolking.



Zij vertelt deze avond over de eeuwenoude geschiedenis van het oude Iran (7000 - 330 v. C). Dit doet ze aan de hand van de indrukwekkende tentoonstelling die recent te zien was in het Drents museum in Assen. De objecten die daar tentoongesteld werden zijn uit zeer diverse culturen afkomstig: oeroude vuistbijlen, sierlijk beschilderd aardewerk, gouden drinkbekers en sieraden, bizarre schenkkannen, prachtige spekstenen bekers, en bijzondere kleitabletten met het oude spijkerschrift.



Karin Braamhorst is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Ze heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel.

Foto's van Stichting KopGroep Bibliotheken

Stichting KopGroep Bibliotheken image 1
Stichting KopGroep Bibliotheken image 2
Stichting KopGroep Bibliotheken image 3
Stichting KopGroep Bibliotheken image 4
Stichting KopGroep Bibliotheken image 5
Stichting KopGroep Bibliotheken image 6
Stichting KopGroep Bibliotheken image 7
Stichting KopGroep Bibliotheken image 8
Stichting KopGroep Bibliotheken image 9
Stichting KopGroep Bibliotheken image 10
Stichting KopGroep Bibliotheken image 11
Stichting KopGroep Bibliotheken image 12
Stichting KopGroep Bibliotheken image 13
Stichting KopGroep Bibliotheken image 14
Stichting KopGroep Bibliotheken image 15
Stichting KopGroep Bibliotheken image 16
Stichting KopGroep Bibliotheken image 17
Stichting KopGroep Bibliotheken image 18
Stichting KopGroep Bibliotheken image 19
Stichting KopGroep Bibliotheken image 20
Stichting KopGroep Bibliotheken image 21
Stichting KopGroep Bibliotheken image 22
Stichting KopGroep Bibliotheken image 23
Stichting KopGroep Bibliotheken image 24
Stichting KopGroep Bibliotheken image 25
Stichting KopGroep Bibliotheken image 26
Stichting KopGroep Bibliotheken image 27
Stichting KopGroep Bibliotheken image 28
Stichting KopGroep Bibliotheken image 29
Stichting KopGroep Bibliotheken image 30
Stichting KopGroep Bibliotheken image 31
Stichting KopGroep Bibliotheken image 32
Stichting KopGroep Bibliotheken image 33
Stichting KopGroep Bibliotheken image 34
Stichting KopGroep Bibliotheken image 35
Stichting KopGroep Bibliotheken image 36
Stichting KopGroep Bibliotheken image 37
Stichting KopGroep Bibliotheken image 38

Zoek een bedrijf in Wieringen:

Adres
Keizersgracht 94
1781 BB  Den Helder
Telefoon
0223-623434
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

1 Reviews


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Stichting KopGroep Bibliotheken. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

ONZEPARTNERS
logo
|Nieuws | Sport | Evenementen

CONTACT

Hoofdvestiging:
van Benthuizenlaan 1
1701 BZ Heerhugowaard

Social media
Nieuwsbrief aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks een samenvatting van alle gebeurtenissen uit jouw regio.

Aanmelden

Online dagbladen

map