BREEZAND – Terwijl de parkeerplaats naast de Zwaluwvluchthal was omgetoverd tot een kermis terrein maakte de handbalsters van ZAP zich op voor het treffen met Volendam. In eigen huis moest het de punten aan de bezoekers laten, 24-32.

Dat Volendam uiteindelijk als winnaar van het veld stapte was geen verrassing voor Arthur Langedijk. De coach weet de kwaliteiten van de tegenstander en ook dat de ploeg die vorig jaar promotie naar de Eerste Divisie afdwong beter is dan ZAP.

Hoog niveau
Na afloop leek Langedijk zich dan ook neer te leggen bij de nederlaag. Belangrijker was de manier waarop ZAP zich presenteerde voor het eigen publiek. ‘Ik ben echt onder de indruk over hoe we hebben gespeeld. We hebben geknokt, tactisch goed gespeeld en we waren scherper dan vorige week. Ook het 7-0 spel ging goed’, stelde de oefenmeester. ‘Door details stonden we in de rust met 13-15 achter.’

Het verschil van twee punten was een tegenvaller voor de Polderse ploeg. Op slag van rust zag het een inzet gekeerd worden waarna Volendam voor het rustsignaal wél tot scoren kon komen en zo een klein gaatje kon slaan. In de eerste helft waren beide teams aan elkaar gewaagd en kwamen beide teams ook op een voorsprong van twee punten. Deze werden echter ook weer rechtgetrokken.

Serieus verschil
Een bepalend moment voor het verloop van de tweede helft waren de eerste minuten na rust. Binnen drie minuten liep Volendam uit naar een 13-18 voorsprong. Het gaatje van vier à vijf punten bleef in het vervolg van de wedstrijd waardoor ZAP er, ondanks goed spel, geen spannende wedstrijd meer van kon maken. De handbalsters uit Breezand kwamen weliswaar terug tot 23-26, maar de bezoekers liepen al snel weer weg en wonnen uiteindelijk met 24-32. ‘In de eerste twee minuten na rust kwamen we met vijf punten achter. Daarna hebben we ons leeg geknokt’, vervolgde Langedijk. ‘Ook als we het in de eerste minuten na rust beter hadden gedaan dan had Volendam gewonnen.’

Komende dinsdagavond reist ZAP af naar Den Helder voor het treffen met tweede divisionist DSO. ‘Dan gaan we weer knokken en dingen leren.’

Doelpunten ZAP: Kim Molenaar (12), Femke de Vries (4), Bojoura Appelman (2), Puck Langelaan (2), Selina Kooij (2), Fleur Reek (1) en Carlien Smit (1).

Doelpunten Volendam: Anja Tol (10), Sabrina van der Mast (7), Mabel Panhuis (6), Priscilla Bergman (4), Alyssa Alings (3), Bibi Bakker (1), Ellen Overman (1).

Fotografie: ZAP/Simon Leijenaar