HOLLANDS KROON - De Rabo AZ Foodtour bereikt dit jaar een ware mijlpaal: maar liefst 100 schoolklassen hebben zich ingeschreven voor dit interactieve lesprogramma. Het programma is bedoeld voor de groepen 7 en 8 en behandelt de thema’s voedsel en gezonde voeding, op een even leerzame als ludieke manier. De Rabo AZ Foodtour linkt deze thema’s aan het milieu, met de spelers van AZ als rolmodellen. Dat is een unieke combinatie. Dinsdag 11 februari werd de aftrap gegeven voor de Rabo AZ Foodtour 2020.


Leerlingen worden vloggers
Tijdens de Rabo AZ Foodtour duiken leerlingen in thema’s als gezond eten, voedselverspilling, etiketten lezen en sportvoeding. De tour bestaat uit negen lessen. De lesstof wordt met filmpjes van AZ-spelers, -trainers en voedingsdeskundigen aan de klas gepresenteerd. Vervolgens voeren de leerlingen opdrachten uit, vastgelegd in vlogs. Ze kruipen in de huid van een vlogger, maken eigen vlogs en krijgen hulp van niemand minder dan AZ-vlogger Timo Verbruggen. Met de vlogs maken tien klassen kans op een Foodclinic bij AZ. De leerlingen met de allerbeste vlog winnen de ultieme hoofdprijs: het bijwonen van een wedstrijd van AZ.

Het maken van een vlog maakt de foodtour voor leerlingen extra interessant. ‘Dat vloggen is super! Helemaal hun ding en van deze tijd,’ zegt Iris Veldboer, onderwijzer bij De Triangel in Wieringerwerf. Zij voegt daaraan toe: ‘Ook kunnen de kinderen die niet in beeld mogen meedoen door bijvoorbeeld andere kinderen te filmen.’

Leren over (gezonde) voeding
De kinderen leren op een leuke manier over gezonde producten en hoe belangrijk een gezond voedingspatroon is. ‘Kinderen spreken elkaar er op aan als een klasgenootje bijvoorbeeld een paar dagen achter elkaar wit brood of witte bollen mee naar school neemt,’ ervaart Iris Veldboer.

‘Kinderen zijn erg enthousiast over het project. Even iets anders dan de gewone lessen vinden ze erg leuk.’

Persoonlijke peptalk van AZ-spelers
Voorheen verzorgden de spelers en trainers van AZ de aftrap van de Rabo AZ Foodtour, maar deze keer is ervoor gekozen de deelnemers vlak voor de eindsprint te voorzien van een extra peptalk. Op dinsdag 24 maart bezoeken de AZ-sterren alle deelnemende scholen.

De Rabo AZ Foodtour is een initiatief van Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Zaanstreek. De banken ontwikkelden het lesprogramma in samenwerking met AZ Alkmaar en GreenPort NHN. Vorig jaar sloten ook zes gemeenten van JOGG- regio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden zich aan.

Don Boscoschool uit Wieringerwerf, Titus Brandsma uit Middenmeer en Marinx uit ’t Veld doen dit jaar mee.