LELYSTAD - Ja, Mike Geel realiseerde het zich terdege: hij had zojuist kartgeschiedenis geschreven. De vijftienjarige rijder uit Wieringerwerf had zojuist alle drie de races van de nieuwe viertakt-schakelklasse Rookie4shift gewonnen. Daarmee ging hij de boeken in als eerste winnaar ooit. En het mooie was: er was geen betere manier om het Nederlands kampioenschap viertakt te beginnen: het maximale aantal punten!

“Dit is echt heel gaaf. Dit was het eerste raceweekend in een nieuwe klasse en niemand eerder heeft er dus in gewonnen. Het is extra speciaal als je dan wint”, zei Mike. “Ik had het echt niet verwacht. Er waren meerdere sterke rijders en de weersomstandigheden waren heel apart.”

Daarmee doelde Mike op de combinatie van regen en zeer sterke windstoten. Het maakte het racen er bepaald niet gemakkelijker op. Maar aan zijn uitslagen te zien, deerde het de jonge Noord-Hollander niet al te zeer. “Op een natte baan rijden is het altijd afwachten wat het wordt. Of ik een goede regenrijder ben? Dat schijnt van wel. Maar dat kun je niet van jezelf zeggen.”

De Rookie4shift-klasse is ontwikkeld door Arthur Dontje en zijn zoon Indy met als doel jonge, talentvolle karters een klasse te bieden waarin ze kunnen schakelen in een viertaktkart. Zo’n klasse bestond nog niet en Arthur en Indy hebben het afgelopen jaar kosten noch moeite gespaard om de nieuwe klasse van de grond te krijgen. In Oostenrijk werd een speciale motor ontwikkeld. Die werd daarmee de eerste viertakt schakelkartmotor ter wereld.

Het biedt RK1-rijders in het Nederlands kampioenschap de mogelijkheid een stapje hogerop te gaan. Ook is de klasse ideaal om tegen relatief lage kosten te leren schakelen. Het kan dienen als een mooi opstapje naar andere schakelklassen met tweetaktmotoren. Wat Mike betrof is de klasse nu al een succes. “Ik vind het echt geweldig, dat schakelen. Ik had niet verwacht dat de kart zo snel zou zijn en dat hij zo hard optrekt. Tijdens het rijden moet je met meerdere dingen rekening houden waarmee je niet te maken hebt in een automaat, zoals schakelen zelf en dat op het juiste moment doen.”

Op 19 januari testte hij in Lelystad voor het eerst de Rookie4shift-kart. Het maakte hem meteen duidelijk dat dit is wat hij wil. Zeker ook met het oog op de toekomst. “Ik wil graag KZ2 gaan rijden (tweetakt-schakelkart, red.). Dan is dit een mooie tussenstap om het schakelen alvast te leren. Voor mij is dit jaar een leerjaar en dat is dit een heel mooie klasse. Het is een stuk leuker en uitdagender dan racen in een automaat.”

Nu Mike met een raketstart aan het seizoen is beginnen, wil hij natuurlijk vaker winnen. “Het is sowieso altijd leuk om te winnen. Daar ga ik altijd voor.”