BREEZAND – Op haar dertiende debuteerde Kim Molenaar al in de hoofdmacht van ZAP. Inmiddels is het met haar zestien jaar een speelster die de lijnen uitzet. Jong, maar zeker niet onervaren. Na dit seizoen wil de inwoonster van Breezand een niveau hoger gaan spelen, een nieuwe stap richting de top.

Handbal zal dagelijks onderwerp van gesprek zijn in huize Molenaar. Moeder Carla is als trainster actief bij ZAP, dochter Lynn is inmiddels vertrokken om in Noorwegen naam te maken als handbalster. Een stap die Kim Molenaar ook maar wat graag wil maken. ‘Ik hoop uiteindelijk wel naar het buitenland te gaan ja, daar doe je het voor’, zegt Kim in haar ouderlijk huis. Ze is net terug uit Arnhem waar ze doordeweeks verblijft. Alles staat in het teken van handbal. Negen keer per week trainen en een wedstrijd spelen met ZAP. Tijd voor een bijbaantje is er nauwelijks, maar zolang het uiteindelijke doel kan worden gehaald zal daar weinig berouw om zijn.

Ontwikkelen
Het is een behoorlijk ander leven dan dat de gemiddelde zestienjarige leeft. Zondagavond vertrekt Kim Molenaar naar Arnhem waar ze zich meldt bij de handbalacademie op Papendal. ‘Van maandag tot en met donderdag hebben we in de ochtend een krachttraining, gaan we naar school en in de middag hebben we weer een training. Op vrijdagochtend trainen we en dan school óf naar huis’, beschrijft de Polderse haar weekschema. Naast handbal volgt ze ook nog de MBO opleiding Marketing en Communicatie. ‘Op de Young Talent Academy in Nijmegen, dat is met allemaal topsporters. Die houden overal rekening mee en dat is echt top. Het gaat heel goed.’ Het is een schema dat sinds dit seizoen wordt gevolgd. Toen haar zus Lynn naar Noorwegen vertrok kon Kim haar kamer overnemen.

ZAP
De handbalacademie is zeker niet het eindstation voor de talentvolle handbalster. Ook ZAP zal niet lang meer over de veel scorende Molenaar kunnen beschikken. ‘Ik hoop dat ik volgend seizoen de stap naar de Eredivisie kan maken. En met oranje onder 17 hebben we deze zomer het EK en de jeugd Olympische Spelen. Daar hoop ik aan mee te mogen doen’, zegt Kim. Die al op haar dertiende debuteerde in het eerste team van ZAP. ‘Waar ik volgend jaar speel weet ik nog niet. Uiteindelijk wil je in de top van de Eredivisie spelen, maar of dat al meteen verstandig is weet ik niet. In de buurt is wel handig omdat ik nog geen rijbewijs heb, maar ik kijk ook waar ik me het beste kan ontwikkelen en het beste thuis voel.’ Een keuze die ze zelf maakt, en daarbij gesteund wordt door haar ouders. ‘Zij staan er wel achter. Ik heb het weleens met Lynn over gehad. Zij helpt mij daarmee en als ik het niet weet dan denk ik dat ik het er met haar over ga hebben.’

Vorig seizoen werd er nee verkocht aan geïnteresseerde clubs. Na het huidige handbalseizoen zal dat anders zijn. Iets waar ZAP van op de hoogte werd gebracht. ‘Bij ZAP stimuleren ze het alleen maar en vinden het leuk dat je bij oranje speelt en dat zij je hebben opgeleid. Ik denk dat ik nog steeds dingen beter kan doen. Het is goed dat ik dit seizoen nog hier speel. Ik leer veel, ook van Arthur (Langedijk, red.).’ Om door te leren en te ontwikkelen zal Kim komende zomer afscheid nemen bij de club waar ze sinds haar veertiende meer in de hoofdmacht speelt en sinds haar vijftiende een vaste waarde is. In het begin spannend, nu vooral leerzaam. De volgende stap, de Eredivisie, is bekend. Welke club het gaat worden nog niet. Het hoogste niveau in Nederland lijkt voor Kim een tussenstation richting de absolute top. ‘Ik hoop op mijn achttiende of negentiende naar het buitenland te gaan’, klinkt het ambitieus.

Wat ze wil is duidelijk, ook voor de komende maanden. ‘We presteren met ZAP nu beter dan iedereen verwacht had. Het is super leuk en goed voor de club. Ik hoop dat we de nacompetitie kunnen spelen. In de nacompetitie spelen goede teams en wij zijn nog jong. Dus dat moet je vooral zien om te leren.’ Dat laatste doet Kim, dag in dag uit. In de hoop over enkele jaren van handbal haar beroep te maken. Ze ziet het al voor zich. ‘In hele volle zalen spelen, dat is waar je het voor doet.’