T ZAND – Ruim drie weken geleden leek Geel Zwart de titel in eigen huis te verspelen omdat het duel tegen concurrent SV Zeeburg werd verloren. Doordat die ploeg onlangs onderuit ging krijgen de handbalsters uit ‘t Zand komende zaterdagavond de kans om het kampioenschap in de hoofdklasse alsnog te behalen. John Zeeuw: “Hiervoor ben ik naar Geel Zwart gekomen.”

Op 11 maart jongstleden was de teleurstelling van Geel Zwart logischerwijs groot. Tegen Zeeburg leek er na de 18-23 nederlaag een streep door het kampioenschap te kunnen worden gezet. Beide ploegen stonden in punten gelijk maar het doelsaldo van de Amsterdamse concurrent was beduidend beter. Nadat Zeeburg de afgelopen wedstrijd verloor was de hoop weer terug bij de handbalsters uit ‘t Zand. “Ik was die avond zelf uit eten en mijn Whatsapp ontplofte”, blikte John Zeeuw terug. “Ik vind dat we deze kans verdienen dus het is mooi dat we die dan ook krijgen. Maar we moeten hem ook nog pakken.”

Vertrouwen
Waar Geel Zwart in de eerste seizoenshelft fier aan kop ging en de overwinningen aan elkaar reeg stokte de productie na de winterstop met zeven verliespunten als gevolg. Concurrent Zeeburg kwam dichterbij waardoor de spanning in de titelstrijd weer terug kwam.

Komende zaterdagavond kan de ploeg uit ‘t Zand de kampioenrace definitief beslissen. Op bezoek bij het derde team van Westfriesland/SEW heeft Geel Zwart immers aan een punt genoeg om zich tot kampioen van de Hoofdklasse te kronen. Het vertrouwen in een goede afloop is er zeker bij John Zeeuw. “Het gaat er alleen om dat die meiden de zenuwen in bedwang houden”, aldus de coach die tien jaar geleden zelf werkzaam was bij de ploeg uit Nibbixwoud.“We gaan ons zo goed mogelijk voorbereiden.”

Rust zelve
In de ruim dertig jaar dat Zeeuw werkzaam is als hoofdtrainer behaalde de coach meerdere successen. Zo promoveerde hij met ZAP naar de Eerste divisie, wist hij zich met DSS te handhaven in de vaderlandse Eredivisie en was hij met jeugdteams van SEW diverse keren actief op een NK. Die ervaringen zorgen er voor dat Zeeuw niet bol staat van de spanning. “Er zal heus wel een bepaalde spanning komen maar ik probeer geen gekke dingen te doen”, dus veel veranderingen zijn er dan ook niet in aanloop naar de kampioenswedstrijd. De enige aanpassing was een uur Yoga. ,,Voor de ontspanning en de rust was het wel goed. We moeten niet teveel veranderen in ons patroon maar het is niet erg om dit ook eens te doen.”

Ambiance
Om de hoofdmacht te steunen regelt Geel Zwart een bus om zo meer supporters naar ‘de Dres’ in Nibbixwoud te krijgen en de handbalsters te steunen richting het kampioenschap. Na de bekerwedstrijden van eerder dit seizoen is het team wel bekend met een sfeervolle ambiance met als uitschieter het treffen met landskampioen VOC. Naast het goed omgaan met de sfeer bewees de ploeg in die bekerwedstrijden zich kranig te kunnen weren tegen Tweede divisionisten en lijkt zo klaar te zijn om de stap naar de Tweede divisie te maken. Komende zaterdag is een punt genoeg. “Als ze handballen zoals ze de afgelopen wedstrijden tegen Meervogels’60 en DSS deden dan heb ik er alle vertrouwen in.” stelt Zeeuw die liet weten dat hij vorige week overeenstemming bereikte over een langere samenwerking waardoor de oefenmeester ook volgend seizoen aan het roer staat bij de ploeg uit ‘t Zand.

Het duel tussen Westfriesland/SEW 3 en Geel Zwart begint komende zaterdagavond om 20.30 uur.