ENSCHEDE - AZ heeft ruim een week na het ontslag van hoofdtrainer Arne Slot en de daaropvolgende nederlagen tegen FC Groningen en Rijeka de kater weer een beetje weggespoeld met een knappe uitzege op FC Twente.

Vooral de Europese uitschakeling in Rijeka kwam hard aan in Alkmaar. Ten opzichte van de basiself tijdens die wedstrijd had trainer Pascal Jansen de geblesseerde Bruno Martins Indi vervangen door Timo Letschert. Tijani Reijnders mocht zijn basisdebuut maken vanwege de schorsing van Fredrik Midtsjö. Bij FC Twente begon Ron Jans met dezelfde elf die week eerder Ajax wisten te kloppen.

En het was de thuisploeg die het best van start ging. Zo raakte Queensy Menig tweemaal het aluminium en kreeg Danilo Pereira twee goede kansen, maar ontbrak de scherpte. Ondertussen had AZ via Boadu slechts één kans gehad, maar de Alkmaarders kwamen even later wel aan de leiding als Drommel een overtreding maakt op Boadu. Aanvoerder Teun Koopmeiners bleek deze keer weer trefzeker van elf meter. Nog voor de rust weet Yukinari Sugawara de score te verdubbelen door de bal tegen het dak van het doel te jagen.

Waar men een aanvallend FC Twente verwacht na rust komt men bedrogen uit want AZ lijkt de zaakjes op orde te hebben. De Tukkers komen terug in de wedstrijd als Calvin Stengs een overtreding maakt op de net ingevallen Dervisoglu. Nu is Danilo degene die raak schiet vanaf de strafschopstip. De slotfase lijkt spannend te worden, maar wordt uiteindelijk beslist als scheidsrechter Makkelie opnieuw een strafschop geeft en rood aan Oosterwolde. De strafschop komt hij op terug na overleg met de VAR omdat de overtreding buiten de zestien zou zijn gemaakt, maar ook daar maakt Koopmeiners geen probleem van en schiet de bal fraai in de korte hoek: 1-3.

FC Twente - AZ 1-3 (0-2)
34. Koopmeiners (pen.) 0-1
43. Sugawara 0-2
73. Danilo (pen.) 1-2
90. Koopmeiners 1-3