DEN OEVER - Uitbater Alex Terpstra van lunchroom het Monument is woest over de afsluiting van het fietspad op de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat laat drie jaar fietsbussen rijden om fietsers en voetganger langs de werkzaamheden aan de dijk te leiden en Terpstra vreest dat hij straks geen fietser meer ziet. "Dat gaat een boel omzet kosten."

Rijkswaterstaat kwam vandaag met het bericht dat de Afsluitdijk voor drie jaar dicht gaat voor (brom)fietsers en voetgangers. Dat is nodig voor werkzaamheden rond het verstevigen van de dijk. Er komt bovendien een nieuw fietspad bij aan de Waddenkant.

Alex Terpstra van lunchroom Het Monument kreeg pas afgelopen vrijdag een brief van Rijkswaterstaat. "Het was wel even schrikken. Er komen jaarlijks meer dan 40.000 fietsers over de dijk. We hebben vorig jaar oktober nog overleg gehad en toen was er geen enkele sprake van afsluiting. We zouden altijd bereikbaar blijven."

Fietsbus
De bereikbaarheid van de lunchroom blijft, want Rijkswaterstaat zet speciale fietsbussen in die van Den Oever naar Breezanddijk en Kornwerderzand rijden. Er is ook een halte bij het monument. "Maar wie gaat er met zijn fiets in de bus zitten? Fietsers willen de dijk beleven en niet vanuit de bus. Die kiezen gewoon een andere route."

Terpstra is zich nog aan het beraden, maar hij overweegt juridische stappen om het mogelijk mislopen van omzet te compenseren. "We zullen het er niet bij laten zitten, want dit is echt idioterie."