WESTERLAND - Ook dit jaar staat het Wieringer Kampioenschap Kuilbanden gooien weer op het programma tijdens het Dorpsfeest Westerland. Deze relatief onbekende sport vormt een ludiek, maar pittig programma-onderdeel.

Voor wie niet weet wat een kuilband is; kuilbanden zijn de (auto)banden die veehouders gebruiken om de afdekking van een berg ingekuild gras op z’n plaats te houden. En met zo’n kuilband gooien is zwaar, want een gemiddelde kuilband weegt zo’n 5 kilo en moet vanuit stand zo ver mogelijk worden gegooid. Een officieel speelveld (Kuilbanden gooien is echt een officiële sport en kent zelfs een Open Nederlands Kampioenschap), is 15 meter breed en 25 meter lang. Op de grens van tien meter staat een paal. De deelnemer die daar een band omheen gooit krijgt tien bonuspunten. Verder is er maar één andere regel; wie het verst gooit wint.

Het Kuilbanden gooien tijdens het Dorpsfeest Westerland op zaterdag 16 juni begint om 20.00 uur en wordt gehouden op het terrein van het Dorpsfeest, hoek Westerlanderweg/Noorderkerkweg. Deelname is gratis en deelnemers hoeven zich niet vooraf in te schrijven, dit kan ter plaatse.