WESTERLAND - Voorzitter René Hoekenga van het Dorpsfeest Westerland heeft vandaag weer een fors aantal Wieringer verenigingen blij gemaakt met een donatie. Hoekenga deed dit tijdens een bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van alle verenigingen die hebben meegeholpen met het Dorpsfeest en de Boerenlandfair aanwezig waren. “Dit jaar hebben we met deze evenementen een bedrag van ruim 9500 euro opgehaald. En dat is een resultaat waar we trots op kunnen zijn”, aldus Hoekenga.

Het geld dat de verenigingen voor hun inzet krijgen komt goed terecht omdat verenigingen de laatste jaren steeds minder – of soms zelfs helemaal geen – subsidie meer krijgen en dan is iedere gift welkom. Hoekenga merkte op, dat dit teruglopen van subsidies voor verenigingen ook gevolgen heeft voor het Dorpsfeest Westerland. “Steeds meer verenigingen doen een beroep op ons”, zei hij. “Daar zijn we aan de ene kant heel blij mee, want dat betekent dat er meer vrijwilligerers zijn om ons feest te helpen organiseren. Maar aan de andere kant heeft dat ook gevolgen voor de verdeling van de opbrengst. Meer verenigingen betekent immers een kleinere donatie per vereniging.”

Om die reden is het bestuur van het Dorpsfeest Westerland doorlopend op zoek naar manieren om het programma voor het Dorpsfeestweekend zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor alle leeftijdsgroepen. “Dat vraagt om creatief denken en doen van de bestuursleden. Bij het samenstellen van ons programma proberen we ieder jaar weer in te spelen op wat het publiek vraagt”, zegt Hoekenga, “En daar slagen we wonderwel goed in”. Zo is er een paar jaar geleden bijvoorbeeld de Obstacle Run aan het programma toegevoegd en dat bleek een schot in de roos. Hoekenga: “De Run kende een vliegende start en groeit nog steeds. Daar zijn we erg blij mee, want meer deelnemers en meer publiek betekent meer inkomsten voor de verenigingen. En daar doen we het tenslotte voor. Dat geldt overigens ook voor de Boerenlandfair op zondag. Ook daar krijgt het publiek ieder jaar weer een ander programma aangeboden en zien we een sterke groei van de bezoekersaantallen.”

Succesformule
Een succesformule voor het Dorpsfeest en de Boerenlandfair is niet echt te geven vertelt Hoekenga. “Het is geen optelsom van ‘leuk programma plus mooi weer = succes’. Was dat maar zo simpel. Een goed programma is nodig, mooi weer is meegenomen, maar de doorslaggevende factor zijn de vrijwilligers. Zonder hen geen Dorpsfeest of Boerenlandfair. Zonder hen geen fantastisch, bruisend feest. Al die vrijwilligers, die zich soms dagenlang voor ons feest inzetten, vormen de basis voor onze succesformule en daar moeten we zuinig op zijn. Zij verdienen het om vandaag in het zonnetje te worden gezet.”

Naast de lovende woorden van Hoekenga ontvingen de aanwezige verenigingen ook de bijdrage aan de verenigingskas in de vorm van een cheque. De verenigingen kregen deze bijdrage echter niet zomaar; er werd als tegenprestatie gevraagd, dat ze actief meehielpen tijdens het Dorpsfeest en de Boerenlandfair. Verenigingen die volgend jaar een extraatje willen ontvangen kunnen hierover informatie vinden op de contactpagina van de website van het Dorpsfeest: www.dorpsfeestwesterland.nl. Hier staan ook de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een donatie.