HOLLANDS KROON - Gemeente Hollands Kroon doet dit jaar mee aan Meer Bomen Nu: het verplanten boompjes van een kansarme naar een kansrijke plek om sneller te vergroenen. Afgelopen zaterdag oogstte Wethouder Lilian Peters de eerste boom van Hollands Kroon. De Gemeente Hollands Kroon en Meer Bomen Nu slaan de handen ineen om samen 25.000 bomen en struiken te gaan oogsten en daarna gratis weg te geven aan de inwoners voor het vergroenen van tuinen en erven.

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook in Wieringerwerf. Daar gingen 15 vrijwilligers uit de omgeving aan de slag met het oogsten van aalbessen, vlieren, essen en esdoorns. Na een paar uur spitten, sorteren en bossen van de boompjes kwam de groep uit op een aantal van ruim 1800 boompjes en struiken voor de gemeente. De boompjes werden daarna tijdelijk neergezet op de kersverse ‘bomenhub’ aan de industrieweg in Middenmeer. Daar staan de boompjes totdat ze opgehaald worden door hun nieuwe eigenaar. Er worden openbare uitdeeldagen georganiseerd in januari en februari.

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer op gang in de Kop van Noord-Holland. Zo zocht de lokale vrijwilliger Klaas Bergsma vorige winter contact met de Meer Bomen Nu coördinator van Noord Holland, Bonnie Snoek, en de gemeente Hollands Kroon: "Ik was zo geïnspireerd door dit project. Het is een mooie dag in de buitenlucht én je hebt honderden bomen gered van de versnipperaar. Deze kan ik dan later uitdelen aan de mede-bewoners van Hollands Kroon en zo mijn eigen omgeving deze winter al groener maken. Wie wil dat nu niet!?"


De hele winter lang zal er in Hollands Kroon geoogst worden om deze daarna uit te delen. Wil je ook bijdragen aan het klimaat en meer biodiversiteit? Kom dan meedoen bij

Eerst volgende oogstdag:

Waar: Tennisbaan Middenmeer, Zuiderzeeweg 2C.

Wanneer: zaterdag 19 November, van 10.00 tot 13.30

Meedoen? Meld je hier aan: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/229

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur! Kijk op www.meerbomen.nu