NEDERLAND - Dagrecords worden elk jaar gebroken en zijn sterk afhankelijk van de weersituatie op dat moment. Een analyse van het jaarlijkse aantal hitte- en kouderecords laat zien dat het weer in Nederland verandert.

Nog nooit, sinds de start van de metingen in 1901, is het in De Bilt op 24 januari zo zacht geweest als vandaag. Vanochtend om even voor 7 uur werd het record uit 1960 verbroken. Ook op vier andere meetpunten, waaronder Schiphol, is het dagrecord vroeg in de ochtend al verbroken.

De komende uren loopt de temperatuur nog wat verder op. In 1960 werd het op 24 januari 12,1 graden in De Bilt. Vanmiddag verwachten de meteorologen temperaturen van 13 of 14 graden, temperaturen die normaal zijn voor half april.

Eerste dagrecord van 2018

Het is het eerste dagrecord dat in 2018 sneuvelt. In het klimaat waar we nu in leven, zal vandaag zeker niet de enige recordwarme dag van dit jaar worden. Kouderecords worden steeds zeldzamer, terwijl warmterecords jaarlijks meermaals worden verbroken. De hoge temperaturen zijn dit keer mogelijk doordat een stevige zuidwestenwind extreem zachte lucht ons land binnen blaast. In het hele land is het daardoor bijzonder zacht.

Waarschijnlijk wordt op vrijwel alle KNMI-meetpunten het dagrecord scherper gezet.