WIERINGERWAARD - Met nog twee maanden te gaan, trainden deelnemers van Swim to Fight Cancer Hollands Kroon vanavond in het natuurbad in Wieringerwaard. Het zwemevenement wordt dit jaar voor het eerst in de gemeente gehouden. Er zijn al 67 aanmeldingen en de geldteller voor kankeronderzoek staat bijna op 20.000 euro.

"We hebben een aantal trainingsmogelijkheden omdat er ook zwemmers zijn die nog nooit het open water echt hebben geproefd", vertelt Sanne Scholten van de organisatie. Het echte evenement zal plaatsvinden in het Oude Veer bij Anna Paulowna. "Ja, en dat is toch wel wat anders dan zwembadwater."

Van de tot nu toe opgehaalde 20.000 euro, werd een groot deel opgehaald door deelnemer Jordy Vlaming. Er is hem al bijna 6.000 euro toegezegd. Een prachtig bedrag, maar de aanleiding is droevig: "Dat komt ook omdat ik kanker heb. Ik heb een sarcoom, weke delenkanker. Dat komt niet vaak voor en het zit in het bindweefsel. Bij mij zit het in mijn rechterbovenbeen. De donaties zijn van mensen die heel hard meeleven en dit is, spijtig genoeg, ook bijna het enige dat je kan doen."

'Niets anders doen dan doorgaan'
Het water in het natuurbad van Wieringerwaard is goed om in te oefenen. Het water wordt opgepompt en is wat troebel. "Het is de eerste keer dat we het evenement organiseren", vertelt Sanne Scholten, "En dat is best spannend. We organiseren al jaren open zwemwedstrijden in het Oude Veer en we dachten: 'We gaan wat nieuws neerzetten'."

"Het is voor mezelf ook een manier om het te bevechten.", vertelt Jordy Vlaming over zijn deelname, "Je kunt als patiënt bijna niets anders doen dan doorgaan. En op deze manier kun je zelf een steentje bijdragen, hopelijk geld ophalen en hopen dat er sneller een echt medicijn gaat komen.