KOP VAN NOORD-HOLLAND - De ontwikkeling van het icoon op de Helderse Zeedijk verloopt als een spannend boek. Na de ontwerpfase is het nu tijd voor het tweede hoofdstuk: onder anderen architect, constructeur en aannemers onderzoeken samen hoe ze de ‘SeaSaw’ op de dijk technisch haalbaar kunnen maken. Dat is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst van alle betrokken partijen. De realisatie van de ‘SeaSaw’ maakt deel uit van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt!.

De ondertekenaars van de overeenkomst zijn de gemeente Den Helder, ontwikkelmaatschappij Zeestad, Architectenbureau MVRDV, Aannemingsbedrijf Dozy, composietbedrijf PolyProducts en IMd Raadgevende Ingenieurs.

Bouwblokken
Ter ere van deze gelegenheid hebben wethouders Heleen Keur en Michiel Wouters en directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelmaatschappij Zeestad donderdag 12 december symbolisch de eerste bouwblokken op de dijk gezet. “Met de ondertekening zijn we weer een stapje in de verdere samenwerking om de SeaSaw te realiseren”, zegt wethouder Keur als bestuurlijk trekker van het project binnen De Kop Werkt!. “Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat het de verbinding tussen de stad en de zee versterkt. De blik richten we daarmee meer op de zee. Dat komt door het bijzondere, kunstzinnige ontwerp, gemaakt door architectenbureau MVRDV dat internationaal actief is. Als het slaagt, voegen we opnieuw een icoon aan de gemeente Den Helder, en daarmee de Kop van Noord-Holland, toe. We verstevigen zo de positie van onze regio.”

Wenselijke wipwapbewegingen
Maar voor het zover is, wordt er nog intensief onderzoek gedaan. Wie een vergadering bijwoont van het projectteam, krijgt de een na de andere technische term om de oren geslingerd. Er wordt gesproken over wanddiktes, cilindrische kommen, stijfheid van het materiaal (composiet, een door vezels versterkte kunststof) en wenselijke en onwenselijke wipwapbewegingen van het icoon. Ook kijkt de architect naar kleine aanpassingen in het ontwerp, die de technische realisatie mogelijk dichterbij kan brengen. Uiteraard zonder dat de unieke vorm verandert. Bij de overleggen is ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
aangeschoven, als eigenaar van de dijk. Zij denken mee om het icoon mogelijk te maken, zonder dat de eerste functie van de dijk wordt aangetast: de waterveiligheid.

Innovatief proces
Zeestad heeft de opdracht gekregen om het onderzoek naar de haalbaarheid te leiden. Een innovatief proces, volgens directeur Ferdinand Vreugdenhil. “Alle partijen nemen hun technische kennis en creativiteit mee aan tafel, om dit unieke kunstwerk tot stand te brengen. Dat doen we ook met moderne middelen: het composiet komt uit de 3D-printer. Daarbij is composiet een heel duurzaam materiaal, er kan een garantie op worden gegeven dat het zestig jaar blijft staan. Het is zelfs bestendig in het klimaat aan zee.”

Het team streeft ernaar om in maart 2020 duidelijk te hebben of het ontwerp daadwerkelijk gerealiseerd kan worden en tegen welke prijs. Ook is dan duidelijk of en welke vergunningen nodig zijn om op die plek een kunstwerk neer te zetten. Hierna wordt met eventuele fondsenwerving gestart. Het icoon moet op de locatie komen van het vroegere ’t Huys Tydtverdrijf.


De Kop Werkt!
Dit project valt onder ‘De Kop Werkt!’, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.

Meer informatie vindt u op www.dekopwerkt.nl.