SCHAGEN - De Dag van de Mantelzorg wordt dit jaar anders dan anders. Geen grote bijeenkomsten, dat is niet verantwoord in deze tijd. In plaats daarvan organiseert het Mantelzorgcentrum in Alkmaar, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon unieke tv-uitzendingen over mantelzorg. Deze uitzendingen worden gemaakt in samenwerking met lokale omroepen. De uitzendingen zijn in november te bekijken op de lokale omroepen.

Marianne Weel is organisator van de alternatieve Dag van de Mantelzorg. Marianne: “We wilden deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. En dit is een heel bijzondere manier om aandacht te vragen voor mantelzorgers, ik denk dat dit niet eerder vertoond is in Nederland. De tv-uitzending biedt een mooi inkijkje wat mantelzorg nu precies inhoudt. Ik denk dat het niet alleen interessant is voor mantelzorgers en zorgprofessionals, maar juist ook voor mensen die er nu (nog) niets mee te maken hebben.”

Talkshow en bijzondere verhalen
In de Tv-uitzending draait het om de talkshow. In Schagen, Den Helder en Hollands Kroon wordt de talkshow geleid door zangeres, theatermaker en presentatrice Leoni Jansen. Aan tafel zitten beleidsmakers, wethouders, zorgmedewerkers en mantelzorgers. Wat is volgens hen nodig om de mantelzorger overeind te houden? Tussen de gesprekken door worden bijzondere verhalen van mantelzorgers vertoond. In hun thuissituatie tonen zij de mooie kant van mantelzorg, maar ook de rauwe kant ervan. Dit levert prachtige en ontroerende beelden op.

Dag van de mantelzorg
Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop organisaties zoals het Mantelzorgcentrum aandacht vragen voor de mantelzorger en de mantelzorger in het zonnetje zetten. In Nederland geeft ongeveer 1 op de 3 mensen boven de 16 mantelzorg. Zij zorgen, niet vanuit hun beroep, voor een hulpbehoevende oudere, chronisch zieke of gehandicapte naaste (zoals een ouder, een kind, een familielid, een buur, een kennis of een vriend).

Mantelzorgcentrum
Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord. De belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen geven en daar zelf gezond bij blijven.