NIEUWE NIEDORP - Slaapt u slecht? Meer en meer mensen slapen te weinig in onze 24 uursmaatschappij door (werk)belasting of een levensstijl die de slaap benadeelt. Tegenwoordig heeft een op de vier volwassenen te maken met langdurige slapeloosheid.

Wat is slapeloosheid?
Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit niet voldoende is. U herkent slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen en vroeg wakker worden.

Gevolgen slapeloosheid
Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen: Sneller geïrriteerd en prikkelbaar, sneller emotioneel, neerslachtigheid, vermoeidheid, geheugenproblemen, darmklachten, hoofdpijn, verhoogde spierspanning. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risico verhoogt op een depressie, overgewicht en suikerziekte en een verminderde werking van het immuunsysteem.

Oorzaken van slapeloosheid

Oorzakelijke factoren
Lichamelijke klachten kunnen slaap verstorend zijn, zoals pijn, plasdrang, of een verstopte neus. Meestal is slapeloosheid echter een gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan.

Instandhoudende factoren
Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en kunt u niet meer alles uit uw dag halen. Al gauw beïnvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit noemen we instandhoudende factoren, omdat u hierdoor opnieuw stress ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Wat is er aan te doen?
Ga naar een oefentherapeut die gespecialiseerd is in het slapen. Ga samen op zoek naar de oorzakelijke en instandhoudende factoren en ga door middel van begrijpen hoe de slaap werkt, slaapadviezen, oefeningen aan de slag met uw/je probleem. De therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en gaat niet van uw eigen risico af!

Waar: Mensendieck Praktijk in Gezondheidscentrum Nieuwe Niedorp, Trambaan 113.
Voor vragen en afspraak maken: angelique@mensenco.nl of 0224 413114