MEDEMBLIK - De schipper van een jacht dat gisterenmiddag op het IJsselmeer stuurloos raakte, heeft bij het afsteken van noodsignalen zijn beide handen verbrand.

Dat meldt de KNRM vandaag. Toen er gisteren aan het eind van de middag een melding van een zeiljacht in problemen binnenkwam, werden er onmiddellijk twee reddingsboten naar het gebied ten noorden van Vogeleiland De Kreupel gestuurd.

Daar aangekomen konden de vrijwilligers het betreffende zeiljacht niet direct vinden. De opvarenden van een ander zeilschip, dat toevallig in de buurt voer, boden uitkomst: zij wezen de bemanning van de KNRM-reddingsboten de exacte locatie van het schip.

Staaldraad in schroef

De ongelukkige schipper vertelde dat er staaldraad in zijn schroef was terechtgekomen, dat hij dat eigenhandig had verwijderd, maar dat daarbij zijn schroef was gebroken. Het schip kon nog wel zelfstandig varen, maar sturen bleek moeilijk.

In de uren daarna had de man geprobeerd de aandacht te trekken door zes zogeheten parachutefakkels en vier handstakellichten af te steken. Ook dat ging niet goed: bij het afsteken van het noodvuurwerk verbrandde hij beide handen, die hij later in een emmer aan boord koelde.

Roepen en toeteren

Omdat niemand de noodsignalen had opgemerkt, besloot de schipper het over een andere boeg te gooien. Door te roepen en te toeteren wist hij de aandacht van een passerend zeiljacht te trekken, dat vervolgens alarm sloeg bij de Kustwacht.

Uiteindelijk is het stuurloze zeiljacht door één KNRM-reddingsboot naar de haven van het Friese Stavoren begeleid. Eenmaal op het droge is de man behandeld aan zijn brandwonden.