DEN HELDER - School 7 is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Er zijn vrijwilligers van de Historische Vereniging aanwezig die kunnen vertellen over de historie van het gebouw. School 7 laat zien hoe oud en nieuw perfect samengevoegd zijn tot één geheel. In het pand zijn veel authentieke kenmerken van de school bewaard gebleven, zoals dakpannen en oude muren.

De prins van Wieringen in spotprenten
Om 14.00 uur begint in de theaterzaal een lezing door Wout Smit. Honderd jaar geleden vluchtte de Duitse kroonprins naar Nederland. De ‘slachter van Verdun', zoals hij werd genoemd, werd verbannen naar het eiland Wieringen. Een ideaal beeld voor tekenaars van spotprenten.

Jan Lutz, illustrator van jeugdboeken, leefde zich ook op hem uit. Eén tekening van zijn hand laat prins Wilhelm zien met twee kaasmeisjes op zijn schoot: ‘Eenzaam maar niet alleen’. Deze ondeugende illustratie krijgt nog meer zeggingskracht door onthullende documenten uit het archief van de toenmalige burgemeester. Het ‘schandaal van Oosterland’ werd met de mantel der liefde bedekt en het lukte de prins alsnog op goede voet te komen met bevolking.

De lezing is gratis te bezoeken. In verband met het aantal beschikbare plaatsen is vooraf reserveren wenselijk. Dit kan via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.