KOLHORN - Het levenswerk van Jan van der Oord (83) is aan diggelen. Vrijdagnacht werd zijn handgemaakte orgel vanaf de nachtmarkt naar huis vervoerd. Op de dijk bij Kreil ging dat helemaal fout. De aanhanger met de orgel schoot los en belandde onderaan de dijk.

"Hij is helemaal aan puin", vertelt Jan. Zaterdagmiddag ging de telefoon en kreeg hij het slechte nieuws te horen. Doordat Jan gehandicapt is en in een rolstoel zit, wordt zijn orgel voor hem vervoerd. "Ik heb niet zo lang meer te gaan en als dit je dan overkomt, dan is dat een kleine ramp."

Van kinds af aan is Jan gek op orgels geweest. Toen hij met pensioen ging, heeft hij zijn oude liefde direct opgepakt. Hij raakte in contact met een kermisexploitant uit de buurt en mocht rondreizen met het orgel.

Handgemaakt
Al snel kwam de wens om een eigen orgel te hebben. Kopen was te duur. Jan besloot daarom in 1995 om een eigen instrument te bouwen. "Als je een blokfluit kan maken, dan kan je ook een orgel bouwen." In zeven jaar heeft hij het orgel gemaakt dat officieel in 2003 in gebruik werd genomen. Sindsdien trok hij heel Noord-Holland door.

Er is inmiddels een klein lichtpuntje aan de horizon. De vrijwilligers van het Motoren Museum uit Nieuwe Niedorp hebben aangeboden om het orgel op te knappen.