NEDERLAND - De vakantietijd is aangebroken. U gaat er lekker een paar dagen op uit of misschien wel een paar weken. Tijd om uit te rusten en weer op te laden. Dat hele vakantiegevoel is in één klap weg als bij thuiskomst blijkt dat inbrekers tijdens uw afwezigheid hun slag hebben geslagen. Sta daarom vooraf even stil bij wat u kunt doen om écht een zorgeloze tijd tegemoet te gaan.

Maak uw huis vakantieklaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. Controleer ruim voor vertrek of uw huis ook 'vakantieklaar' is. Gelukkig controleren de meeste mensen voordat ze op pad gaan nog eens extra of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Om een inbraak te voorkomen, is het daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de woning een bewoonde indruk maakt. Een beetje rommel in huis is beter dan een woning waar alles strak aan kant is. Dat is met alle vakantiestress alvast een zorg minder! Een tijdschakelaar op de lamp zorgt ervoor dat het ’s avonds ook lijkt alsof er iemand thuis is.

Auto op oprit

Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw afwezigheid daar staan en vraag of de buren ze water willen geven. Daarnaast kunt u hen bijvoorbeeld vragen om hun auto op uw oprit te parkeren. Veel mensen vragen de buren al om de post van de mat te halen. Maar wijs hen er dan ook op om deze uit het zicht neer te leggen. Een grote stapel post op tafel laat weinig te raden over. Spreek met uw buren af dat zij bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst 80% van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die er niet zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen.

Uit het zicht

Veilig wonen is vaak een kwestie van bewust wonen. Het loont om zelf uw woning eens door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou uw oog op vallen? Het antieke zilver, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij? Plaats deze zaken uit zicht.