ANDIJK - Vaste ligplaatsen lopen terug, de verkoop van boten krimpt en vooral jongeren kopen geen boten meer: een scenario dat al jaren speelt. Jachthaven Andijk is aan het 'opschalen' naar een nieuw type bedrijf om aan de nieuwe behoeften van de bezoekers te kunnen voldoen.

Een tiny house op het water, camperplaatsen, gratis fietsverhuur en een uitgebreide werkplaats waar je zorgeloos al het onderhoud aan je boot kunt laten doen. "Ook mensen zonder boot moeten in de jachthaven terecht kunnen, gewoon om te recreëren", vertelt directeur Monica de Vast. Jachthaven Andijk is zichzelf opnieuw aan het uitvinden, vooral voorzieningen en de omgeving zijn daarbij belangrijk.

Meer dan varen
"Je merkt dat mensen soms weken aan boord zijn, gewoon genieten van hun boot in de haven. Misschien is een keer een middagje varen, maar ze pakken ook de auto om het gebied in te gaan", legt Monica uit. Er is volgens haar minder regelmaat in de bezoeken: "Het vrijetijdsgedrag is echt veranderd. Mensen gaat soms even 's middags varen, een heel weekend of zelfs een paar maanden."

Huur neemt toe
"We krijgen meer internationale bezoekers vanuit Rusland, Zwitserland en Frankrijk", licht André Uitterdijk van de jachtverhuur toe. Op het terrein in Andijk zitten meerdere bedrijven, waaronder de verhuur, om gezamenlijk service te kunnen bieden aan de bezoeker.

De van oorsprong 17e-eeuwse Vissershaven is één van de kleinere jachthavens in West-Friesland en heeft plek aan 500 boten. De onderlinge samenwerking tussen jachthavens in West-Friesland is de afgelopen jaren volgens Monica enorm versterkt. Met regelmaat zitten de jachthavens met elkaar om tafel om watersport in het gehele gebied aantrekkelijk te maken.