DEN OEVER - Donderdag 26 september was het feest in Den Oever. Speciaal ter afronding van de dijkversterking werd de 'DIJK in het LICHT' gezet voor én door de inwoners van Den Oever. Twee jaar werken door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Van Oord aan de 900 meter lange Havendijk is afgerond, Den Oever is weer veilig voor de toekomst. De dijkversterking was onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Ruim 100 kinderen liepen in een verlichte stoet van Obs 't Span naar de Havendijk. Waar ze onder luid applaus werden ontvangen bij de vernieuwde coupure. Nadat hoogheemraad Rob Veenman met prijswinnaar Jan Drenth de nieuwe naam van de brug onthulde 'De Coupure', barstte het feest los. Van verlichte nachtvliegers tot een vuuract, van het lokale Apollo orkest tot de première van de film over de versterking. Het was genieten voor 500 mensen vanaf de dijk en de nieuwe tribune.


Communiceren
Hoogheemraad Rob Veenman: "Ik ben blij dat ook hier de versterking succesvol is verlopen en de dijk weer veilig is. In een bijzondere omgeving, met weinig ruimte, is goed naast elkaar gewerkt. Het bedrijfsleven kon doorgaan terwijl het dijkversterkingswerk werd uitgevoerd. Dat kan alleen als je goed blijft communiceren met elkaar. Er is gewerkt met de winkel open. Complimenten voor de aannemer en ook voor de omgeving. We hebben het hier echt samen gedaan." De dijk is veilig en zorgt ervoor dat inwoners in Den Oever en in het achterland kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Dit lichtjesevenement liet zien hoe de dijk in de toekomst ook gebruikt kan worden. De dijk stond letterlijk in het licht. Bezoekers waren blij verrast met een evenement zo passend bij Den Oever. Tijdens het halverwege evenement (begin 2019) en het vistifal werd al een tipje van de sluier gegeven, maar vandaag was de echte vuurdoop van de nieuwe speciaal voor Den Oever gemaakte getrapte bekleding die dus zowel waterkerend én als tribune werkt.

Innovatief
Het project stond op de lijst van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP): meer dan 1100 kilometer aan dijken en 256 sluizen en gemalen worden in Nederland de komende jaren versterkt. De Havendijk in Den Oever is versterkt en kan van de lijst af. Aannemer van Oord startte in 2017 met de werkzaamheden. Nu twee jaar later, 2019, is de dijk versterkt, de innovatieve getrapte bekleding (tribune) is klaar, de coupure is verhoogd en vernieuwd en de brug over de coupure is geplaatst. De dijk is voor nu weer veilig voor de toekomst, maar HHNK blijft de dijk beheren, het werken aan de dijken is nooit af.