ASSEN - Mike Geel (14) in spannende strijd om Nederlandse titel: “Het zou geweldig zijn als het lukt”

Met nog één race te gaan in het NK viertakt van Chrono Karting neemt de spanning in de RK1-klasse toe. De 14-jarige Mike Geel uit Wieringerwerf was in het begin van het seizoen een klasse apart en gaat nog altijd aan de leiding. Afgelopen zondag eindigde de talentvolle karter op het TT Junior Circuit in Assen op de vijfde, vierde en tweede plaats en dat leverde hem een tweede plaats in het dagklassement op. Komende maand zal die strijd beslist worden bij de afsluitende race op de Landsard in Eindhoven.

“Het is een heel goed jaar voor mij en het is toch ook wel een beetje een verrassing dat het zo goed gaat”, vertelt Mike na afloop van de race in Assen. “Hopelijk wordt het niet te spannend. Het zou geweldig zijn als het lukt om Nederlands kampioen te worden. Ik kijk er al lang naar uit.” Vorig seizoen liet Mike al zien dat hij eraan kwam. Hij werd derde in de RK1 in het kampioenschap en was daarmee de beste rookie. De constante lijn trok de karter dit jaar door. Van de eerste negen races won hij er zes en werd hij drie keer tweede.

Op de vernieuwde baan in Assen, onder de rook van het befaamde TT Circuit, was Mike kritisch op zichzelf. Na een derde tijd in de kwalificatie zakte hij tijdens de eerste race terug naar de vijfde positie. “Daar was ik wel teleurgesteld over. Ik heb niet agressief genoeg gereden en was te lief. Met het kampioenschap in het achterhoofd wilde ik ook niet te veel risico nemen.”

Na de eerste race kreeg Mike goede adviezen van het team van VMS Racing. “Hij heeft het daarna heel goed opgepakt”, vertelt monteur, coach en voormalig kartkampioen Danny Bleek. “De snelheid was het hele weekend goed. We hebben gekozen voor nieuwe materiaal met een compleet nieuwe kart van Energy Corse en die keuze pakte goed uit. In de derde race had hij een beetje geluk, maar dat hoort ook bij racen. Door die tweede plaats in de laatste race pakte hij ook de tweede plaats in het dagklassement.”

Het NK moet nog beslist worden, maar zeker is wel dat de lat komend jaar nog verder omhoog gaat. Mike laat de viertakt achter zich en stapt over naar de tweetakt in de KZ schakelklasse. “Het zal heel moeilijk worden”, denkt Mike die naast de baan in de simulator traint en ook aan bootcamp doet. “Ik zal veel moeten trainen en het eerste jaar zal een leerjaar worden. De snelheid gaat omhoog, het is een stuk zwaarder qua conditie en het wordt een mooie uitdaging. Wat ook belangrijk wordt, is het beschikbare budget en daar kunnen we nog extra ondersteuning voor gebruiken. Ik laat veel voor de sport en we zijn ieder weekend op de kartbaan. Gelukkig heb ik steun van Danny Bleek. Hij heeft vroeger grote successen geboekt in het Europees kampioenschap in de 125cc schakelkarts, dus een betere coach kan ik mij niet wensen. We bekijken het NK race voor race en zien wel hoe het gaat eindigen.”

Mike Geel bedankt via deze weg zijn sponsor AMG Autoschade Services.