WESTERLAND - De allereerste Boerenlandfair werd in 1999 onder de naam ‘Countryfair’ gehouden en was onderdeel van het Dorpsfeest Westerland. Dit feest wordt sinds 1982 jaarlijks gehouden en heeft als doelstelling geld in te zamelen voor de Wieringer verenigingen. Zowel het Dorpsfeest als de Boerenlandfair worden georganiseerd door vrijwilligers. En hoewel er veel is veranderd in de loop van jaren is de doelstelling nog steeds dezelfde. Vorig jaar hebben we ruim 7000 euro bij elkaar gebracht. Geld dat de verenigingen hard nodig hebben, want de subsidiekraan wordt steeds verder dichtgedraaid.

Die eerste fair in 1999 was nog kleinschalig, met maar 15 kramen en werd gehouden op het plein bij het Dorpshuis aan de Westerlanderweg (schuin tegenover het huidige fairterrein). Na enkele jaren werd de naam van de fair veranderd in Boerenlandfair Westerland. In die tijd groeide de Boerenlandfair ook uit tot het volwaardige regionale evenement zoals we dat nu kennen; de gezelligste Boerenlandfair van Noord-Holland. Een fair in gemoedelijke sfeer met tal van activiteiten voor jong en oud. Demonstraties, optredens en heel veel stands met landelijke producten voor huis, tuin en erf, brocante, antiek en curiosa. En natuurlijk horen daar pure culinaire (streek)producten bij. De Boerenlandfair Westerland is daarmee een complete belevenis voor een gewoon, gezellig dagje genieten voor het hele gezin.

Bestuur
Het bestuur van de Boerenlandfair Westerland bestaat geheel uit vrijwilligers. De bestuursleden organiseren ieder jaar weer een zo compleet en divers mogelijk evenement. Naast hun rol als algemeen bestuurslid zijn de verschillende bestuursleden ieder ook actief vanuit hun eigen discipline.

Toekomst
De ontstaansgeschiedenis en het doel van de Boerenlandfair zorgen ervoor, dat de fair tot in lengte van jaren ook voortgezet zal worden. Immers, het doel is geld genereren voor de Wieringer verenigingen. En met een steeds verder terugtredende (lokale) overheid en het snijden in subsidies aan verenigingen, is dat nu harder nodig dan ooit. Veel verenigingen - en dat geldt ook voor de Wieringer verenigingen - verkeren in financiële nood doordat ze bijna of geen subsidie meer ontvangen.

Om die reden is het bestuur van de Boerenlandfair ieder jaar weer op zoek naar een zo divers mogelijk aanbod van standhouders en demonstraties. Alleen zo blijft dit evenement aantrekkelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Waarbij de fair haar wortels nooit zal ontkennen; de Boerenlandfair Westerland blijft ook in de toekomst ‘Gewoon, Gezellig, Genieten’!