SCHAGEN/HOLLANDSKROON - Tien vragen op tien locaties in tien dorpen. Dat is heel in het kort wat de speurtocht van Team Sportservice inhoudt. “We willen in de voorjaarsvakantie toch iets organiseren voor de jeugd. Normaal gesproken hebben we in de schoolvakanties allerlei activiteiten voor basisschoolkinderen. Maar in deze tijd is dat niet mogelijk. Daarom hebben we een speurtocht door de wijk bedacht.” Aan het woord is Marjolein Hagen van Team Sportservice.

De buurtsportcoaches die ook gymles geven op tal van basisscholen in de gemeenten Hollands Kroon en Schagen staken de hoofden bijeen en bedachten een activiteit die coronaproof is, kinderen aan het bewegen krijgt en ze uitdaagt om de prijs in de wacht te slepen.

Tien posters met vragen
Marjolein Hagen: ”We hebben steeds op tien plekken verspreid door de omgeving posters 'verstopt'. Dus in tien kernen op tien plekken hangen tien posters. Op die posters hebben we een vraag gezet. Aan de kinderen de taak om het antwoord te vinden. Én... de sportieve opdracht die erbij staat uit te voeren. Dat laatste is een optie. Maar wel een leuke optie. Het houdt je lekker warm op je speurtocht. Want je moet ergens een paar kniebuigingen doen, verderop weer uitvalspassen en zo nog een aantal voorbeelden.”

Neem kartonnetje en pen mee
Op de website van Team Sportservice zijn plattegronden en een invulbon te vinden. Zo kunnen de deelnemers zien in welke buurt of wijk de posters hangen. Door deze te zoeken maken ze een wandeling door de buurt. “Als je de bon uitprint en meeneemt kun je onderweg je antwoorden opschrijven. Wel handig om ook even een kartonnetje mee te nemen, dat schrijft wat handiger”, lacht Marjolein Hagen. “Oh en een pen natuurlijk.”

Vind het woord en stuur in
Na de ronde hebben de deelnemers als het goed is tien antwoorden op hun lijstje staan. Dan volgt nog een spelelement. De buurtsportcoach legt uit: “Op het invulformulier vind je bij elke antwoordmogelijkheid een vakje met daarin eerste letter, vierde letter of bijvoorbeeld zesde letter. Als je die letters op volgorde achter elkaar opschrijft, komt er een woord uit. Stuur dat woord per mail naar ons op, maak ook een foto van je ingevulde invulkaart met je naam, woonplaats en e-mailadres. Uit de goede inzendingen trekken wij de winnaar. Die wint een goedgevulde goodiebag.”

Ga op pad met volwassene
De kernen waar de posters verdekt opgesteld te vinden zijn, zijn Dirkshorn, Petten, Waarland, Callantsoog en Schagen. In de gemeente Hollands Kroon zijn dat Anna Paulowna, Breezand, Kreileroord, Slootdorp en Winkel. “Let er wel op dat sommige posters bij huisadressen zijn opgehangen en respecteer de privacy van de bewoners. Kom dus niet op hun erf.” Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon raadt bovendien volwassenen aan om de kinderen te begeleiden op hun speurtocht (uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen).

Het invulformulier en de vergrotingen van de wijkkaarten zijn ook te vinden op de website van Team Sportservice. Kijk daarvoor op www.teamsportservice.nl/schagen onder het kopje ‘Nieuws’. Meer weten? Neem contact op met Marjolein Hagen via mhagen@teamsportservice.nl of 0224-214774.