HOLLANDS KROON - Vandaag is de aanleg van glasvezel in Hollands Kroon feestelijk van start gegaan. De graafwerkzaamheden zijn al even bezig, maar vanmiddag werd de champagne open getrokken. Ondernemers en gezinnen buiten de bebouwde kom krijgen eindelijk een snelle internetverbinding.

Het initiatief begon bij Alexander de Weegh uit Anna Paulowna, die klaar was met zijn belabberde internetverbinding. "Vijf jaar geleden heb ik een belletje gedaan naar Ziggo om te kijken of ik een betere verbinding kon krijgen. Dat zou 80.000 euro gaan kosten en dat heb je niet als particulier." Samen met Corry de Lange begon hij daarna aan een lang traject om glasvezel in het buitengebied te krijgen.

Dat het buiten de bebouwde kom nogal behelpen is, weet ook bollenkweker Johan Smit. "Het is continu wachten. We kunnen geen grote bestanden uploaden, want dan loopt de boel vast." Hij zit even buiten Anna Paulowna en heeft amper MB's om te kunnen up- en downloaden. "Er komen wel eens vertegenwoordigers langs die online iets willen laten zien. Dat kan dan niet"

De problemen zijn vooral voor zijn schoolgaande kinderen een probleem. "We kunnen niet tegelijk online. Als ik hier zakelijk bezig ben op kantoor, moeten de laptops en telefoons in huis uit." Smit is blij dat de 'verlossing' nabij is. "Sinds de opmars van de computer in de jaren '80 is hier niets meer veranderd."

Bij opa en oma huiswerk maken
Waar ik het meest naar uit kijk is dat ik af ben van het 'gezeur' van mijn kinderen dat de internetverbinding het weer eens niet doet", zegt initiatiefnemer Alexander de Weegh. "Ik heb vier opgroeiende kinderen. Mijn oudste zoon is dertien. Als hij wat moet doen voor school gaat hij nu naar opa en oma, want die hebben wel Ziggo. Dat is niet meer van deze tijd. Hij moet gewoon thuis op zijn computertje zijn huiswerk kunnen maken."

Van de 2500 adressen in het buitengebied van Hollands Kroon doen er 1600 mee aan het project van Breedband Hollands Kroon. De glasvezelkabel gaat de komende maanden de grond in. Deze zomer kunnen de eerste adressen dan online.