MIDDENMEER - Afvalverwerker HVC in Middenmeer heeft de geldende geurnormen ruimschoots overschreden. Dat is voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied reden om het bedrijf een dwangsom op te leggen, zo heeft OD NZKG bekendgemaakt.

De dwangsom kan oplopen tot negentigduizend euro en HVC moet binnen zes weken voldoen aan de norm, zo valt in een persbericht te lezen. Daarin staat ook dat de stankoverlast drie keer erger is dan volgens de norm is toegestaan.

Klachten
De Omgevingsdienst kreeg in 2016 en 2017 veel klachten over stank van bewoners uit Medemblik, Opperdoes en omgeving. Vervolgens is besloten tot handhaving en intensieve controles om te kijken het bedrijf zich aan de milieuregels houdt.

HVC heeft inmiddels een plan gepresenteerd om de overlast te reduceren. Het bedrijf heeft aangekondigd eind dit jaar te starten met de maatregelen. De Omgevingsdienst vindt dit te laat en wil HVC dwingen eerder maatregelen te treffen. Als de norm over zes weken nog steeds wordt overschreden, moet HVC de provincie de volledige dwangsom betalen.