ANNA PAULOWNA - De komende dagen gaat het regenen in Noord-Holland en Akkerbouwers kunnen niet wachten tot dit op hun gewassen neerdaalt. Toch is er ook een beetje angst, want de regen zou weleens nog meer schade kunnen opleveren dan de droogte tot nu toe al deed. "De aardappelen kunnen scheuren."

De extreme droogte zorgde voor grote schade aan de oogst van veel akkerbouwers. De pootaardappelen van Simon Willems uit Anna Paulowna zijn een stuk kleiner dan normaal. De meeste planten zijn al afgestorven. "Ik ben blij dat er regen komt, maar hier heeft het water helemaal geen zin meer."

Droogte is slecht voor de akkers, maar als er nu plotseling veel regen valt, is het ook niet goed. "De aardappelen kunnen scheuren en er kunnen kleine aardappeltjes opkomen; zo worden het een soort poppetjes. Het kan bij planten die nog wat leven hebben ook gebeuren dat de nieuwe aardappelen beginnen uit te lopen. Dan zijn ze al hun kracht kwijt."

Nooit goed
De akkerbouwers komen zeker 300 millimeter water tekort. Het water is nodig om te kunnen oogsten, anders beschadigen de aardappelen. "Ik hoop niet dat het allemaal in de oogstmaanden valt en ik net als vorig jaar in het water sta. Ja zou bijna zeggen 'het is nooit goed', maar het luistert gewoon heel nauw als je in de volle grond teelt."