TEXEL - Op maandag 14 september werd in Salon de IJzerstaven in Amsterdam het boek “Het Lichtschip” gepresenteerd. De schrijver, Mathijs Deen, heeft voor het schrijven van het boek inspiratie opgedaan door gesprekken die hij heeft gevoerd met enkele vrijwilligers van Lichtschip Texel.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de voormalige journalist Peter Brusse, wiens vader in 1921 een roman heeft geschreven over het leven op Lichtschip Maas. Hierna werd Herman Steigstra van Lichtschip Texel gevraagd om op het podium plaats te nemen om ook een exemplaar in ontvangst te nemen.

Lichtschip Texel (officiële naam LS10) is gebouwd in 1951-1952 op de voormalige Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Tot 1992 heeft het schip dienstgedaan op diverse posities voor de Noord-Hollandse kust. Aanvankelijk als bemand schip met 11 opvarenden en vanaf 1977 als onbemand en volledig geautomatiseerd schip. In 1992 werd LS10 naar binnen gehaald en door een grote lichtboei vervangen.

Het schip is thans in eigendom van Stichting Historie der Kustverlichting en wordt onderhouden en gerestaureerd door 9 vrijwilligers. Ook worden rondleidingen over het schip verzorgd. Als gevolg van het COVID-19 virus is het schip echter sinds de uitbraak van het virus gesloten voor publiek. De ruimte aan boord is onvoldoende om aan de 1,5 meter richtlijn te kunnen voldoen. Alle inkomsten uit entreegelden en donaties zijn weggevallen.

Mathijs Deen is schrijver en radiomaker. Zijn verhalenbundel “Brutus” werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij “De Wadden” waarvan 25.000 exemplaren werden verkocht. In 2019 maakte hij voor het VPRO programma Het Spoor Terug een serie uitzendingen over de lichtschepen voor de Nederlandse kust. Aan boord van Lichtschip Texel heeft hij met diverse opvarenden van vroeger gesproken over het leven aan boord.

De muzikale omlijsting van de boekpresentatie werd verzorgd door Jeroen Zijlstra, een voormalig kabeljauwvisser van Wieringen.