DEN HELDER - Gisteravond werd bekend gemaakt dat bibliotheken onder bepaalde voorwaarden weer open mogen. Ze moeten hierbij de richtlijnen van het RIVM volgen. Dit protocol geldt voor alle openbare bibliotheken in Nederland. Bij KopGroep Bibliotheken wordt hard gewerkt om de vestigingen op een veilige en verantwoorde manier te openen.


Vooralsnog is er een beperkte dienstverlening. De bibliotheken gaan alleen open voor leden die boeken komen lenen en inleveren. De computerplekken, de leestafels en het leescafé blijven voorlopig gesloten. Het is niet toegestaan om te werken of te studeren in de bibliotheek. Ingeleverde boeken blijven na inname 72 uur in quarantaine om te voorkomen dat het virus wordt verspreid.

Aangepaste openingstijden
De bibliotheken in Den Helder, Julianadorp, Texel, Schagen, Tuitjenhorn, Wieringerwerf, Hippolytushoef en Niedorp kunnen vanaf woensdag 13 mei weer bezocht worden. Vanwege de strenge maatregelen gelden er voorlopig aangepaste openingstijden. Op maandag en vrijdag zijn de bibliotheken geopend van 10.00 tot 13.00 uur en op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

De bibliotheken die in een school zitten blijven helaas voorlopig gesloten, omdat scholen vanwege het coronavirus geen volwassenen toelaten in het gebouw. Bij de bibliotheken in ’t Zand, Callantsoog, ’t Veld, Waarland, Petten, Spoorbuurtschool en Middenmeer kan dus nog niet geleend worden. De bibliotheek van Anna Paulowna is momenteel aan het verhuizen.

Duidelijke regels
Voor de bezoekers van de bibliotheek gelden duidelijke regels: houd 1,5 meter afstand, zowel in de bibliotheek als daarbuiten. Kom zoveel mogelijk alleen naar de bibliotheek (max. 2 personen uit hetzelfde huishouden). Kinderen onder de 16 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding van een meerderjarig gezinslid. Ben je verkouden of grieperig? Blijf dan thuis.

Lekker lang rondsnuffelen tussen de boeken zit er voorlopig niet in. Aan de klanten wordt gevraagd om doelgericht boeken te lenen, bij voorkeur na reservering vooraf. Er mag slechts een beperkt aantal bezoekers in de bibliotheek aanwezig zijn. Om de toegang te reguleren is een winkelmandje verplicht. Waar mogelijk wordt een verschillende ingang en uitgang gebruikt.

Op basis van de opgedane ervaring wordt gekeken of de openingstijden in de weken hierna verder kunnen worden verruimd. Meer informatie is te vinden op www.kopgroepbibliotheken.nl