ANNA PAULOWNA - Vrijdag 11 december, is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

Sommige kinderen die bijvoorbeeld homo of lesbisch zijn, vinden het soms lastig om er op school over te praten. Met de paarse kleren willen kinderen laten zien dat het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt.

Wethouder Mary van Gent: ‘Ook vandaag de dag is het voor veel jongeren niet vanzelfsprekend zichzelf te kunnen zijn. Uitkomen voor je seksuele geaardheid blijft voor sommige jongeren onveilig. Daarom hijsen wij in Hollands Kroon op Paarse Vrijdag de regenboogvlag die symbool staat voor diversiteit’

Regenboogvlag

De kleur paars staat voor kracht. Ook zit de kleur in de regenboogvlag. Die wordt vaak gebruikt als symbool voor homo’s en lesbiennes.

Paarse vrijdag bij jou op school

Is er bij jou ook Paarse vrijdag op school? Of zou je dat graag willen? Check de leerlingenraad bij jou op school! Of kijken of je een Gay Straight Alliance (GSA) raad kan starten met andere leerlingen.