WIERINGERWERF - Welk bedrijf treedt in de voetsporen van Fender Innovations uit Wieringerwerf en mag de tweede Dr. Ir. C. Lelyprijs in ontvangst nemen? Dat wordt duidelijk tijdens de ‘Dag van de Ondernemer’ die we op 16 november 2018 samen met de Ondernemers Federatie Hollands Kroon (OFHK) organiseren. De inschrijving is inmiddels geopend.

De economie trekt steeds verder aan en juist in Hollands Kroon, met zijn aantrekkelijke vestigingsklimaat, is dat goed te merken. Bedrijven zijn permanent op zoek naar personeel en overal binnen de gemeentegrenzen ontstaan nieuwe ondernemingen en ontspruiten nieuwe initiatieven.

Innovatie
Maar welk bedrijf in Hollands Kroon onderscheidt zich het meest in innovatief opzicht? Welke onderneming is volop bezig met rendement, duurzaamheid en het toepassen van (nieuwe) kennis? Om daarachter te komen is twee jaar geleden de Lelyprijs in het leven geroepen. Een tweejaarlijkse prijs voor innovatief ondernemerschap in Hollands Kroon. Voorwaarde is dat het bedrijf minimaal 3 jaar bestaat en voortdurend met vernieuwing, verbetering, duurzaamheid en het toepassen van (nieuwe) kennis bezig is. Daarnaast weegt de mate van maatschappelijk ondernemen mee in de beoordeling.

Tijdens de allereerste verkiezing in 2016 mocht Fender Innovations deze prijs in ontvangst nemen. De prijs bestaat, naast de eer, uit een prachtig kunstwerk van kunstenaar Hans Blank uit Den Oever en veel publiciteit. Ook doet de winnaar van de Lelyprijs komend jaar namens Hollands Kroon mee aan de Ondernemersverkiezing Noord-Holland.

De jonge Lely
Nieuw tijdens deze tweede editie is de uitreiking van de 'De jonge Lely'. Een prijs voor start-ups, om ze een hart onder de riem te steken en ze letterlijk aanmoedigen verder te gaan op de ingeslagen weg. Hollands Kroon wil namelijk graag ruimte bieden voor nieuwe ondernemersinitiatieven. Er is niet één vaststaande definitie voor een start-up. Wij gebruiken de volgende omschrijving: 'een start-up is een bedrijf met een vernieuwend idee waarbij een product wordt gemaakt door middel van nieuwe technologie. Het product is schaalbaar en herhaalbaar, wat betekent dat het product één keer wordt gemaakt en steeds opnieuw kan worden verkocht. Daarnaast bestaat het bedrijf maximaal 3 jaar.’ Voor de winnaar van deze prijs wordt een bedrijfsfilmpje geproduceerd. Het bedrijf kan dit zelf naar eigen inzicht inzetten. Daarnaast presenteert gemeente Hollands Kroon het op alle kanalen die we beschikbaar hebben.

Nomineren
Via de oranje button op deze pagina kan iedereen een bedrijf nomineren voor de Lelyprijs of De jonge Lely.

Nomineren voor beide prijzen kan tot en met zondag 9 september. Daarna wordt door een vakkundige jury een top 3 voor beide prijzen samengesteld. Die overgebleven bedrijven krijgen nog bezoek van de jury. De uiteindelijke winnaars worden op vrijdag 16 november, op de Dag van de Ondernemer, bekendgemaakt tijdens een Ondernemersavond in De Cultuurschuur in Wieringerwerf. Het programma start om 17.00 uur en duurt tot 21.00 uur.

De jury
De deskundige jury bestaat uit Koos van Bijsterveld van Fender Innovations als vorige winnaar, voorzitter Jeanette de Boer van de Ondernemers Federatie Hollands Kroon, Directeur Bedrijven Arno Mulder van de Rabobank en directeur Thijs Pennink van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Wethouder Theo Meskers van Economische Zaken van Hollands Kroon is de voorzitter van de jury, maar hij zal uiteindelijk niet meestemmen.