WIERINGERWERF - Om de Oosterterpweg in Wieringerwerf veiliger te maken, gaat de maximumsnelheid daar volgend jaar met 20 kilometer per uur omlaag: van 80 naar 60. De weg wordt hiervoor aangepast, de werkzaamheden beginnen over twee weken.


Het probleem zit nu met name in het fietspad: dat wordt als uitwijkmogelijkheid gebruikt door automobilisten. Ook worden de bermen van de weg regelmatig kapot gereden door landbouw- en transportverkeer, wat onveilige situaties oplevert voor fietsers.

Maatregelen
Dat moet anders, vindt de gemeente. In 2020 worden er daarom maatregelen genomen. De maximumsnelheid van de weg gaat omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur. Daarvoor moet wel de weg worden aangepast. De belijning en bebording veranderen, uiteraard, maar er komt ook een plateau op de kruising van de Zeugweg en de Oosterterpweg. Er komen scheidingsbanden tussen het fietspad en de hoofdrijbaan en aan de zijkant van de weg komen grasbetontegels. Die moeten voorkomen dat de berm weer wordt stukgereden.

Waterleiding
Deze werkzaamheden starten begin april. Het is echter noodzakelijk om eerst de waterleiding onder het fietspad te vervangen, dus dat doet waterleidingsbedrijf PWN vanaf 13 januari. Tijdens de werkzaamheden is de weg geheel of gedeeltelijk afgesloten voor verkeer.

Begin mei moeten de werkzaamheden zijn afgerond.