HOLLANDS KROON - Dit is een nieuwe editie van ‘Ondernemers van Hollands Kroon’. Elke maand maken we kennis met een ondernemer uit onze gemeente doordat zij zes vaste vragen beantwoorden. Zo ontdekken we meer over hen en hun bedrijf. Vervolgens draagt de ondernemer iemand aan voor de volgende editie.

Deze keer zijn Siem en Sandra Munster aan de beurt van Kwekerij Siem Munster in Slootdorp. Zij zijn genomineerd door Margret Hoekenga-Idema van Idema Administratie & Advies.

Wie zijn jullie?

Wij zijn Siem en Sandra Munster uit Slootdorp. We zijn beiden 49 jaar oud en trotse ouders van vier leuke meiden. Siem is opgegroeid op het bedrijf en vormt de derde generatie tulpenkwekers. Sandra is geboren en getogen in Schagen, maar woont inmiddels al bijna 25 jaar met veel plezier in de polder.

Wat voor onderneming hebben jullie?

Wij hebben een tulpenkwekerij waar we de teelt van tulpenbollen combineren met de productie van snijbloemen in de kas. In het land rouleren we de tulpen met verschillende andere producten, zoals granen, graszaden en natuurweides. Dit is goed voor de biodiversiteit en vogeldiversiteit.

Naast deze agrarische tak organiseren we al 15 jaar tulpenexcursies voor groepen vanaf 20 personen. In deze excursie kom je alles te weten over de tulpenteelt. Dit doen we het hele jaar door. Vooral in het voorjaar is het topdrukte: dan ontvangen we meer dan 5.000 gasten in zes weken tijd. Met recht een uit de hand gelopen hobby!

Verder bieden we camperplaatsen aan bij de kwekerij (met oneindig uitzicht over de voormalige zeebodem) en verhuren we appartementen op Ameland. Ook hebben we de ‘Koe en Tulpie’-leesboekjes met lesmateriaal in beheer om kinderen te leren dat tulpen uit een bol groeien die in de herfst geplant moet worden.

Wat heeft jullie geïnspireerd om deze onderneming te starten?

Siem is een tulpenkweker in hart en nieren en heeft het bedrijf van zijn ouders met veel passie overgenomen en verder uitgebouwd. Sandra heeft een achtergrond in toerisme, spreekt vijf talen en werkt graag met gasten. Vanuit die passie is het idee voor de tulpenexcursie ontstaan. Wij vinden het bijzonder dat we, ondanks onze uiteenlopende passies, ieder onze eigen richting binnen hetzelfde bedrijf kunnen volgen.

''Het is een groot geluk om werk te doen waar je écht blij van wordt.''

Wat maakt jullie onderneming uniek?

We zijn gespecialiseerd in de teelt van hoogwaardige tulpen met een duurzaam karakter. Daarbij hoort een hoog milieucertificaat: MPS-A+. Binnen het bedrijf passen we technieken toe om energie te besparen, materialen te hergebruiken en recyclen we waar mogelijk. Zo hebben we 2.800 zonnepanelen (goed voor meer dan 1.000 MWh per jaar) en een batterij om piekbelasting op het net op te vangen. Onze samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging sluit hier perfect op aan. De vogelvoedselakkers en kruidenrijke bloemenranden passen uitstekend bij onze duurzame manier van telen.

Met onze tulpenexcursies waren we 15 jaar geleden het eerste bedrijf dat groepen verwelkomde. Mensen waarderen de persoonlijke ontvangst én, niet te vergeten, de heerlijke koekjes van Bakkerij Slijkerman. Een bezoek aan ons bedrijf is een echte ‘real life experience’: op visite bij de boerin!

Welke uitdagingen ervaren jullie binnen de sector?

Een grote uitdaging is het beeld dat van onze sector wordt geschetst in de media, bijvoorbeeld rondom het milieuvraagstuk. Er worden vaak onjuistheden verspreid, terwijl de agrarische sector in Nederland juist wereldwijd vooroploopt in duurzaamheid en in voortdurende innovatie.

Zie ik dat er misvattingen zijn in onze omgeving? Dan nodig ik diegene meteen uit op onze kwekerij, om het gesprek aan te gaan en te laten zien hoe het écht zit. Laatst heb ik een lokale politieke partij uitgenodigd die zaken totaal uit zijn verband trok op sociale media. Tijdens een fractievergadering zijn we in gesprek gegaan. Door het gesprek aan te gaan, kom je altijd verder. Dat geldt voor beide partijen.

''Respecteer elkaar: je mag verschillende ideeën hebben, maar blijf bij de feiten en val elkaar niet af.''

Een andere uitdaging is het wisselende beleid en de toenemende administratieve lastendruk vanuit overheden. Dit maakt het voor het mkb, en zeker voor agrarische ondernemers, erg lastig om op een gezonde manier te kunnen investeren in de toekomst. Overheden zouden ondernemers moeten faciliteren waar mogelijk, in plaats van tegenwerken. Als we ons met z’n allen realiseren dat ondernemers de motor van onze economie zijn, en dat agrarisch ondernemers daarnaast zorgen voor de voedselzekerheid in ons land, dan zouden we daar op landelijk, provinciaal én gemeentelijk niveau heel anders mee om moeten gaan.

Wat zijn jullie toekomstplannen en doelen?

We hopen met net zoveel plezier als nu ons werk te kunnen blijven doen: mensen blij maken met topkwaliteit tulpen(bollen) of een onvergetelijke ervaring in het tulpenveld. Het vak uitoefenen waar je hart ligt. Een roze tulp staat symbool voor geluk, beide onze lievelingskleur, dat kan geen toeval zijn.

De volgende editie van ‘Ondernemers van Hollands Kroon’

Voor de volgende editie nomineren wij Ruud Muntjewerf van RM Las- en Reparatieservice uit Anna Paulowna.