HOLLANDS KROON - Vrijdag 26 april a.s. krijgen vijf inwoners van gemeente Hollands Kroon bij de Algemene Gelegenheid (ofwel de Lintjesregen) een Koninklijke Onderscheiding. Vier inwoners ontvangen hun Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Rian van Dam op locatie. De vijfde inwoner ontvangt zijn onderscheiding uit handen van de minister op een locatie elders in Nederland. De Lintjesregen start om 9.00 uur en duurt tot 12:30 uur.

De volgende personen worden onderscheiden (genoemd in willekeurige volgorde):

De heer H.W. (Wicher) Braad (geboortedatum: 2 juni 1943) Lid in de Orde van Oranje-Nassau Woonplaats: Hippolytushoef De heer Braad is vanaf 1993 tot heden als vrijwilliger werkzaam bij de Historisch Vereniging Wieringen. Hij is archivaris, beheerder beeldbank en schrijver van diverse artikelen op cultuurhistorisch gebied van Wieringen. Hij is sinds de oprichting van de stichting, 25 jaar geleden, onophoudelijk zeer actief geweest.

Daarnaast is de heer Braad vanaf 2004 als vrijwilliger werkzaam bij het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. Hij is bestuurslid, lid van een werkgroep op PR-gebied, archivaris/conservator kunstcollectie, initiatiefnemer met betrekking tot het digitaliseren van de collectie en het opzetten van een kunstuitleen.

Mevrouw M.J. Ehringfeld-Katuin (geboortedatum: 7 december 1962) Lid in de Orde van Oranje-Nassau Woonplaats: Slootdorp Mevrouw Ehringfeld is sinds 1988 als vrijwilliger betrokken bij de KNV EHBO afdeling Wieringermeer, in de functies voorzitter, docent en het beheren van de cursusadministratie met betrekking tot het Oranje Kruis. In 1988 haalde ze haar diploma EHBO-instructeur en tot 2015 is zijn instructeur geweest. Zij moest hier om gezondheidsredenen mee stoppen. Daarnaast deed ze de administratie rondom aanmeldingen van examenkandidaten.

Sinds 2012 is mevrouw Ehringfeld voorzitter van de vereniging, wat zij met veel inzet heeft gedaan. Zij wist een eenheid te smeden van het bestuur. Zij is mede de stimulator om samenwerking te zoeken binnen en buiten de gemeente Hollands Kroon. Zo kunnen we elkaar ondersteunen bij het inzetten van vrijwilligers bij evenementen. Zij is van groot belang voor de EHBO in de breedste zin van het woord in de gemeente Hollands Kroon.

De heer J.C. (Jaap) Kooij (geboortedatum: 29 april 1955) Lid in de Orde van Oranje-Nassau Woonplaats: Nieuwe Niedorp Sinds 1982 is de heer Kooij vrijwilliger bij ijsclub IJs- en Volksvermaak in Nieuwe Niedorp. Bij ijswinters doet hij de planning van de schaatswedstrijden. Daarnaast ondersteunt deze vereniging evenementen zoals de triatlon, Paaspolderpop, waterfeesten, etc. De heer Kooij neemt het onderhoud van de clubgebouwen voor zijn rekening. Sinds 1985 is de heer Kooij vrijwilliger bij voetbalvereniging Nieuwe Niedorp, waar hij scheidsrechter is en veel in het onderhoud doet. Daarnaast is hij secretaris van Stichting Nederlands Hervormde Wezenadministratie Nieuwe Niedorp. Zij ondersteunen jaarlijks verenigingen en stichtingen in de voormalige gemeente Niedorp.

Mevrouw D.A. (Dia) Veldman (geboortedatum: 20 april 1948) Lid in de Orde van Oranje-Nassau Woonplaats: Winkel Mevrouw Veldman is sinds 1994 als vrijwilliger betrokken bij Sensoor, de Landelijke Luisterlijn. Hier worden telefoon- en chatdiensten gedraaid, waar een luisterend oor wordt geboden aan mensen die hun verhaal niet in hun eigen omgeving kwijt willen of kunnen. Naast de diensten neemt mevrouw ook deel aan intervisiebijeenkomsten en thema-avonden. Mevrouw Veldman is ook meerdere keren mentor geweest voor kandidaat vrijwilligers. Ze is bescheiden en trouw.

Daarnaast is mevrouw Veldman sinds 2010 vrijwilliger bij het Ouders, Kinderen en Detentieprogramma van Exodus. Ze begeleidt op bekwame wijze kinderen bij het bezoek aan hun gedetineerde ouder. Zij rijdt hiervoor door heel Nederland. Mevrouw is een betrokken en bevlogen vrijwilliger. Ze is erg trouw en als er een beroep op haar wordt gedaan, staat ze altijd klaar om vervoer te verzorgen.

De heer A.J.J. (Arjen) Elling (geboortedatum: 21 augustus 1958) ontvangt lintje uit handen van de minister Ridder in de orde van Oranje-Nassau Woonplaats: Breezand De heer Elling is sinds 2006 hoofd technische ondersteuning tijdens de Helderse Sail. Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor Sail Den Helder, de Traditionele Schepen Beurs, TEDX Den Helder, het Helderse Vliegerfestival en North Sea Offshore is door de gemeente Den Helder in 2017 aan decorandus de gemeentelijke erepenning toegekend.

De heer Elling is vanaf 2011 als vrijwilliger actief voor en drijvende kracht achter de Stichting Bosnische Toekomst. Hij besteedt zijn hele zomervakantie aan activiteiten voor de stichting door met een busje naar het getroffen gebied te reizen en daar op vrijwillige basis scholen, ziekenhuizen, dorpshuizen en huizen op te knappen. Ook is hij actief met het verzamelen van sponsorgelden.

Sinds 2011 is de heer Elling ook actief lid van de Dorpsraad Breezands Belang. Hij vervult een coördinerende rol voor diverse grote initiatieven die door de Dorpsraad zijn ontplooid. Daarnaast is de heer Elling in de donkere maanden van het jaar een begenadigd Sinterklaas, Zwarte Piet en zelfs Kerstman. Op zijn eigen unieke wijze brengt hij plezier bij onder meer bejaarden- en verpleeghuizen, het Internationaal Vrouwencentrum en asielzoekerscentra. Ook is hij als jaarlijks als ondersteuner actief voor de sponsorfietstocht van de Helderse Ren en Toerclub DOK ten behoeve van de Stichting DownTown. Recent bouwde de heer Elling samen met zijn vader geheel belangeloos een nieuw houten dierenverblijf voor de kinderboerderij/hertenkamp in Breezand.