HOLLANDS KROON - Op maandag 3 en dinsdag 4 april is het nieuwe lespakket ‘Uit de lucht’ aan de basisscholen in Hollands Kroon uitgereikt. Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland is hier na de berging van het oorlogsvliegtuig in Nieuwe Niedorp mee aan de slag gegaan. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld over de luchtoorlog.

'Uit de lucht' is één van de lesprogramma's die we aanbieden aan scholen voor het schooljaar 2023 - 2024. Binnenkort staan ook alle andere lesprogramma's op onze website. Scholen kunnen zich dan op onze website aanmelden voor de lesprogramma's.

Lespakket over de luchtoorlog uitgereikt aan leerkrachten

Lespakket over de luchtoorlog uitgereikt aan leerkrachten

De lokale historische verenigingen, 4 mei comités en musea hebben meegeholpen aan het maken van het lespakket. Hollands Kroon vindt aandacht voor het herdenken en herinneren van de bemanningsleden en de luchtoorlog belangrijk. We zien een belangrijke rol voor het onderwijs weggelegd. We zijn daarom erg blij met het lesmateriaal dat is ontwikkeld en aangeboden wordt aan de basisscholen. Wethouder Robert Leever en wethouder Lilian Peters waren aanwezig bij de presentatie.

Er zijn heel veel vliegtuigen neergestort in de Tweede Wereldoorlog op grondgebied van Hollands Kroon. Deze lokale geschiedenis wordt al enkele jaren door Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon zichtbaar gemaakt. Dit doet de stichting door het plaatsen van herdenkingspalen op crashlocaties. Het lespakket ‘Uit de lucht’ helpt leerkrachten om deze lokale geschiedenis over te brengen op de kinderen. Daarnaast krijgen de bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig hiermee een gezicht door het verhaal over de vlucht van kinderboekenschrijver Arend van Dam.

Berging van het oorlogsvliegtuig

In juni 2021 is de berging van de Vickers Wellington-bommenwerper in Nieuwe Niedorp afgerond. Het vliegtuig is in de Tweede Wereldoorlog neergeschoten door een Duitse nachtjager. Er waren zes Tsjechische bemanningsleden aan boord. Een bemanningslid overleefde de crash en werd gevangengenomen. De stoffelijke resten van bemanningsleden zijn geborgen en herbegraven. Op zaterdag 29 april 2023 om 20.35 uur wordt de documentaire ‘De Onbekende Bevrijders’ uitgezonden over dit oorlogsvliegtuig.

Lespakket

Het lesprogramma gaat over de luchtoorlog boven Hollands Kroon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de gevolgen voor de bewoners van de gemeente worden duidelijk. Leerlingen maken kennis met waargebeurde verhalen over de luchtoorlog boven Nederland en hun eigen omgeving. Ook verrichten ze digitaal bronnenonderzoek en verkrijgen ze informatie van experts op het gebied van de Nederlandse luchtoorlog. In de verschillende lessen en opdrachten worden leerlingen aangesproken op de competenties:

  • Onderzoeken;
  • Creëren;
  • Reflecteren.

Het lespakket is bedoeld voor elke leerkracht van groep 7 en 8 van basisscholen gelegen in Hollands Kroon die met het onderwerp luchtoorlog projectmatig aan de slag wil. Het lespakket is vakoverstijgend en sluit aan bij:

  • Geschiedenis;
  • Burgerschapsvorming;
  • Erfgoedwijsheid;
  • Taal;
  • Beeldende vorming.

De leerkracht of school kan zelf bepalen in welke periode de lessen worden gegeven. In de opbouw van het lesprogramma is het vierde onderdeel gericht op het uitnodigen van een expert in de klas of om naar een museum toe te gaan.