WIERINGEN - In week 39, van 26 tot en met 30 september, wordt er op 4 plekken in Nederland laaggevlogen door helikopters van het Defensie Helikopter Commando voor de oefening Warhammer. Vliegende eenheden en grondeenheden trainen hun samenwerking tijdens deze oefening.

Inzet van helikopters


Dit is een oefening van de Koninklijke Landmacht. Deze oefening speelt zich af in de omgeving Wieringerwerf, Schagen, Heerhugowaard en Alkmaar.

Bij deze oefening worden naast voertuigen ook laag vliegende helikopters ingezet. Dit zal voor inwoners mogelijk te zien en te horen zijn.

Wanneer en waar wordt er gevlogen?

 • Maandag 26 september van 12.00 tot 23.00 uur.
  Noorden Nederland
 • Dinsdag 27 september van 9.00 uur tot 23.00 uur.
  Oosten Nederland
 • Woensdag 28 september van 9.00 tot 23.00 uur.
  Midden Nederland
 • Donderdag 29 september van 09.00 tot 23.00 uur.
  Omgeving Noord-Holland

Wat kunt u verwachten?

Er wordt alles aan gedaan om overlast te voorkomen. Het verkeer zal geen hinder ondervinden van het verplaatsen met voertuigen. Tijdens de oefening worden laagvliegende helikopters ingezet waarbij landingen plaatsvinden tussen Bergen en Middenmeer. Hiervoor is toestemming verleend van landeigenaren en/of beheerders. Bij het oefenen kan gebruik worden gemaakt van oefenmunitie. Dit kan hoorbaar zijn als schoten of mitrailleurvuur. Dit zal slechts van korte duur zijn.

Er zijn flyers uitgedeeld aan de omwonenden waar de oefening en het gebruik van oefenmunitie zal plaatsvinden. Ook zijn militairen (oefenleiding) zichtbaar aanwezig met gele of oranje hesjes.

Heeft u klachten over geluidshinder?

Klachten kunnen worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.