HOLLANDS KROON - In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal bij Hollands Kroon tijdens de jubileumeditie (5e jaar, red.) van het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen start vandaag (21 maart) en loopt tot en met 31 oktober 2024. Hollands Kroon verruilt het komende half jaar massaal tegels voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dit doen we samen met een recordaantal van meer dan 175 Nederlandse gemeenten. We verwachten dat de 10 miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt. Daarom wordt er gespannen uitgekeken naar welke gemeente als eerste deze mijlpaal zal bereiken.

3, 2, 1… wippen maar!

Het is de 3e keer dat Hollands Kroon meedoet aan het NK Tegelwippen. In 2022 wisten we de meeste tegels per inwoner te wippen en wonnen we zelfs de gouden schep in het klassement van ‘kleine gemeenten’. Vorig jaar hebben we met 30.789 gewipte tegels gewonnen van onze rivaal Texel.

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale. Het komende half jaar worden tijdens dit kampioenschap opnieuw miljoenen tegels vervangen door groen. De standen worden bijgehouden op de website van NK-tegelwippen.nl.

Verkoeling en wateropvang

Hollands Kroon zet zich in om haar inwoners te helpen bij de groene overstap. Meer groen in straten en tuinen heeft veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters. In een nieuw rapport staat zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van beton naar groen dus.

Elke tegel telt!

Vanaf vandaag vliegt Hollands Kroon uit de startblokken om in recordtempo de eerste tegels te verwijderen. In mei gaat ook de tegeltaxi weer rijden. Dan komen we, net als vorig jaar, tegels persoonlijk thuis bij onze bewoners ophalen. Meer informatie daarover volgt. Sommige gemeenten gaan ook een rechtstreeks duel aan in spannende derby’s. Zo daagt Hollands Kroon de gemeente Schagen uit voor een rechtstreeks duel.

Wipt u mee? Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Tegels worden opgeteld bij onze gemeente en de Nationale Tegelteller.