HOLLANDS KROON - Zes nieuwe Toeristische Overstappunten (TOP’s) in de Kop van Noord-Holland staan klaar voor gebruik. Recreatie Noord-Holland heeft in opdracht van de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder en Schagen, en in samenwerking met terreinbeheerders de TOP’s gerealiseerd.

Toeristische Overstappunten (TOP’s)

Met het in gebruik nemen van de Toeristische Overstappunten (TOP’s) krijgt de bezoeker aan de Kop van Noord-Holland een groot aantal startpunten van toeristische routes aangeboden. Op elke TOP staat informatie over de directe omgeving en wordt verbinding gemaakt naar de volgende toeristische overstappunt. Dit draagt bij aan de versterking van het toeristisch netwerk in de Kop van Noord-Holland en geeft een economisch impuls aan de regio. Om die reden heeft Hollands Kroon meegewerkt aan de ontwikkeling en plaatsing van vier TOP’s in onze prachtige gemeente.

Ontwikkeling van wandelroutes

Wethouder Theo Meskers: "De plaatsing van de TOP's betekent een nieuwe stap vooruit voor het toeristisch product dat Hollands Kroon heeft te bieden. Als gemeente hebben we ingezet op de ontwikkeling van honderden kilometers aan wandelroutes die aansluiten op de fietsknooppunten. De TOP's staan op centrale plaatsen waardoor toeristen, maar ook onze eigen inwoners, snel een route kunnen volgen. Het is een mooie ondersteuning voor onder andere de horeca en slaapgelegenheden in onze gemeente."

Startpunt voor fietsers, wandelaars en pleziervaarders

Een Toeristisch Overstappunt is een knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets- wandel- en vaarroutes samen komen. Deze met zorg ontwikkelde routes laten de sportieve recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de omgeving en gezellige rustmomenten bij diverse horecagelegenheden. Een TOP is goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Hiermee is een TOP het perfecte startpunt voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt.

TOP’s Hollands Kroon

De TOP’s Hollands Kroon staan op het recreatietransferium in Den Oever, in Kolhorn vlakbij Restaurant ’t Anker, in Anna Paulowna nabij de rotonde aan de Molenvaart en op het parkeerterrein van Gemaal Lely op de grens met de gemeente Medemblik. De TOP’s zijn te herkennen aan een groene informatiezuil. De fietser en wandelaar kan alle kanten uit om te genieten van schilderachtige dorpjes, een weids landschap en prachtige natuur. Zoals het voormalige Waddeneiland Wieringen, de Wieringermeerpolder, de historisch dorpen Kolhorn en Barsingerhorn of de bloembollenvelden in Anna Paulowna. Een goed startpunt voor een heerlijk dagje uit.

Een ‘TOP’ netwerk

Recreatie Noord-Holland heeft in totaal 52 TOP’s gerealiseerd in verschillende regio’s van Noord-Holland, hierdoor is een provincie dekkend netwerk van TOP’s ontstaan. De TOP’s in de Kop van Noord-Holland zijn voorlopig de laatste zes van deze serie. De gemeente Hollands Kroon heeft vier TOP’s en de gemeenten Den Helder en Schagen hebben elk één TOP.

De nieuwe TOP’s in de Kop van Noord-Holland:
• Wieringen
• Gemaal Lely
• Kolhorn
• Anna Paulowna
• De Helderse Vallei
• Sint Maartenszee

De provincie Noord-Holland en gemeenten subsidiëren de realisatie van de TOP’s. Meer informatie over de TOP’s is te vinden op www.natuurwegwijzer.nl/tops. Met deze website is het altijd en overal mogelijk om de juiste informatie bij de hand te hebben.