OUDE NIEDORP/WIERINGERWAARD - De molens in Oude Niedorp en Wieringerwaard zijn in eigendom van de gemeente. Dankzij een groep vrijwillige molenaars worden deze molens draaiende gehouden. Wethouder Theo Meskers heeft beide molens bezocht om de molenaars te bedanken voor hun inzet. Daarnaast werden de molenaarscontracten vernieuwd. Molens horen bij het Hollandse landschap. Ziet u ook de schoonheid van de molen en lijkt het u leuk om ook molenaar te worden? Bezoek dan eens een van de molens voor meer informatie. Het drietal molenaars in Wieringerwaard is nog opzoek naar een nieuwe molenaar!

Dankbaar voor de inzet
Wij zijn dankbaar voor de enorme inzet van deze molenaars. Hierdoor kunnen de molens die eigendom zijn van de gemeente blijven bestaan. Tijdens het bezoek zijn afspraken gemaakt over de veiligheid, het onderhoud en het contact in de toekomst.

Wilt u ook molenaar worden?
In Wieringerwaard zoeken de heren versterking! Lijkt het u leuk om molenaar te worden? Loop dan een keer op woensdag binnen voor meer informatie of neem een kijkje op de website https://dehoopwieringerwaard.nl

De molens
Molen ‘de Hoop’ in Oude Niedorp Vlnr: Sander Boersma, Theo de Haas, Peter Boersma en Theo MeskersOp 17 maart 1961 kreeg de voormalige gemeente Oude-Niedorp de korenmolen ‘de Hoop’ in eigendom. De molen is waarschijnlijk in 1641 gebouwd, dat staat namelijk op de rand van de molen. Door de handige plek aan de ringsloot in een redelijk open landschap, vangt de molen veel wind.

Tijdens het bezoek aan de molen geeft molenaar Sander Boersma een rondleiding aan Theo Meskers. Samen met molenaar Peter Boersma en molenaar Theo de Haas zijn zij de vaste drie molenaars in Oude Niedorp.

Aan de rand van de dijk in Wieringerwaard staat molen ‘de Hoop’, een van de drie strijkmolens uit 1741 die ervoor zorgde dat mensen droge voeten hielden. Met de komst van het stoomgemaal in 1870 werd de molen vanaf 1871 een korenmolen.

Tegenwoordig wordt er nog steeds elke woensdag meel gemalen. Regelmatig komen dorpsbewoners langs om een pak meel te kopen bij de molenaar. Het team van vrijwillige molenaars bestaat in Wieringerwaard uit Cees Mens, Fred Bakker en Maurice Derks.

Kleine wereld
Het molenaarswereldje is klein. Cees Mens heeft als instructeur ook alle drie de molenaars in Oude Niedorp praktijkles gegeven. Om molenaar te worden moet iemand eerst een opleiding tot molenaar volgen. Deze opleiding duurt twee jaar waarin theorie wordt afgewisseld met heel veel praktijkervaring.