ANNA PAULOWNA - In Noord-Holland Noord richten we ons volop op circulair ondernemen. Ook in gemeente Hollands Kroon. Drie lokale ondernemers deelden hun verhaal. Over circulaire kansen, de uitdagingen, mogelijkheden en hun slimme verdienmodel. In livestreams tijdens de Week van de Circulaire Economie gingen ze in gesprek met andere ondernemers uit de regio. De livestreams zijn nog online terug te kijken.

Wat is circulair ondernemen?

Circulair ondernemen is ondernemen op een manier die het hergebruik van producten en grondstoffen maximaliseert en het waardeverlies zo beperkt mogelijk houdt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat bedrijven bij ontwerp en materiaalkeuze al nadenken over het hergebruik van delen van hun producten.

Natuurlijke materialen slim gebruiken
Frank Berbee van Bloemenstorm uit Breezand vertelt hoe verspilling van bloembollen voor hem een onderneming werd. Door bloembollen te redden van de composthoop, geeft Bloemenstorm vele bedrijven in de regio fleur en kleur. Want weggooien is zonde!

Dat slim omgaan met grondstoffen noodzakelijk is, vindt ook Jan van Bodegom, van Bodegom & zn uit Wieringerwerf. Zijn bedrijf doet aan groenonderhoud en gladheidsbestrijding in Noord-Holland. Het gras dat gemaaid wordt kan op vele manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als vervanger van plastic of als isolatiemiddel. En de grassappen kunnen zelfs strooizout vervangen. Slimme, nieuwe oplossingen om grondstoffen niet verloren te laten gaan.

Tijdens de livestream “Biogrondstoffen: Gras, het nieuwe goud” gingen de ondernemers in gesprek met mede-ondernemers en Provincie NH. Ook met natuurlijke materialen kan je een flinke milieu-impact maken, daar zijn de tafelgasten het over eens.

Schaarste in de bouw tegengaan
In de bouw is flinke schaarste. Zelfs de vraag naar gebruikt hout is groter dan het aanbod. Hoe er dan toch gebouwd kan blijven worden, daarover gaat de livestream “Bouw: Bouwstenen bij schaarste”. Gregor Rezelman, projectleider bij Van der Bel BV uit Middenmeer schoof aan. Hij legde uit hoe Van der Bel Sloopwerken hieraan bijdraagt. Naast gebouwd, wordt er ook flink gesloopt in Nederland. En dat komt goed uit, want veel sloopmateriaal kan worden hergebruikt. Gregor spreekt daarom niet van slopen, maar van demonteren. Door de materialen goed te scheiden, wordt hergebruik mogelijk. Dit vraagt ook wat in de nieuwbouw. Namelijk door op zo’n manier te ontwerpen, dat demonteren goed mogelijk is. Alleen dan kunnen we blijven bouwen en de woningtekorten tegengaan.

Waarom circulair ondernemen?
Grondstoffen staan onder druk, levertijden reizen de pan uit, projecten lopen vertraging op, prijzen schieten omhoog. Dus moeten we er zuinig op zijn en ze steeds opnieuw en dus circulair gebruiken. Daar zijn de ondernemers uit Hollands Kroon het over eens. De landelijke doelstelling is om de verspilling van grondstoffen in onze economie te verminderen tot 50% in 2030. Het doel is om grondstoffen beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden. Ook voor toekomstige bedrijfsvoering. De koplopers laten zien dat circulair ondernemen mogelijk is, door innovatief te ondernemen en slim samen te werken.

Livestreams over circulair ondernemen
Gemeente Hollands Kroon organiseerde samen met gemeenten Alkmaar, BUCH en Circulair West-Friesland tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie het event “Op zoek naar het circulaire goud”. Op maandag 7 februari stonden er vier informerende en inspirerende livestreams op het programma over circulair geld verdienen en partnerschap. Verschillende sectoren kwamen aan bod: agrarisch, biogrondstoffen, bouw en textiel. Livestreams gemist? Kijk ze terug via de website van NHNext.