WIERINGERWERF - De familie Imming heeft geen omgevingsvergunning voor een woonhuis en moet daarom na drie jaar hun woning verlaten. Terwijl ze voordat ze het kochten nooit te horen zouden hebben gekregen dat er een probleem was.

Het gezin dat bestaat uit vrachtwagenchauffeurs Paul en Daphne Imming en hun drie kleine kinderen bouwde drie jaar geleden een winkelpand om tot woning. Dit gebeurde in overleg met de gemeente Hollands Kroon.

Dat maakt het nieuws dat ze hun huis uit moeten onwerkelijk "Iets wat voor gewoon niet te begrijpen is", vertelt Paul Imming. "We hebben naar de mogelijkheden bij de gemeente geinformeerd, ons netjes ingeschreven en dan hoor je na bijna drie jaar ineens dat je illegaal woont."

Geen omgevingsvergunning
Het gezin woont op een industrieterrein en heeft geen vergunning aangevraagd voor een woning, vertelt de gemeente in een reactie. Die zouden ze op hun adres ook helemaal niet kunnen krijgen.

Volgens de gemeente zou dit in strijd zijn met het bestemmingsplan. "De voormalige gemeente Wieringermeer heeft eind jaren '90 al een woonstop ingesteld voor dit bedrijventerrein", vertelt Wethouder Theo Groot. "Helaas, ze wonen er illegaal. Het was een zware beslissing, maar ze moeten daar weg."

"Staan 23 andere woningen in hun buurt"
Jip Pancras, Fractievoorzitter van Senioren Hollands Kroon, is niet te spreken over zijn college. Hij merkt op dat er al vele woningen te vinden zijn op het bedrijventerrein.

De familie Imming start nu een rechtszaak tegen de gemeente om alsnog hun gelijk te halen. Paul: "Als ze dit doorzetten dan zullen wij met de kinderen in een vrachtwagen moeten slapen. Want dat mag wel. Ik ga er wel echt kapot aan."

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide reportage.