SCHAGEN - Priggeweg en Vennikerweg zijn de nieuwe namen voor de parallelweg en fietsstraat langs de N241. De namen zijn bedacht door de families Blokker en Bood, aanwonenden van de weg. Zij kregen elk een dinerbon overhandigd door wethouder Theo Groot van de gemeente Hollands Kroon.

In opdracht van de provincie Noord-Holland zijn een parallelweg en een fietsstraat aangelegd langs de N241 tussen Schagen (vanaf de N248) en het Verlaat. Woningen langs de N241 staan straks langs die parallelweg en die fietsstraat. Daarom krijgen de huizen een ander adres. Om een goede naam voor hun straat te hebben, nodigden de provincie en de gemeenten Hollands Kroon en Schagen alle aanwonenden uit om mee te denken. De provincie stelde ook een prijs ter beschikking: een dinerbon voor twee personen. Leuke reacties kwamen binnen en uiteindelijk zijn twee namen gekozen.

De nieuwe wegen heten Priggeweg en Vennikerweg. Deze namen zullen zowel in Schagen als Hollands Kroon gevoerd worden.

Priggeweg

De parallelweg (oostkant van de N241) heet voortaan Priggeweg. Want deze weg ligt grotendeels op of langs de voormalige Priggedijk (of Prigdijk). Een boerderij langs dit traject herinnert ons er nog aan, die boerderij heet ‘Priggedik’. De weg loopt vanaf de N248 in gemeente Schagen tot aan het Verlaat in gemeente Hollands Kroon.

Vennikerweg

Voor de fietsstraat (westkant van de N241) is gekozen voor de naam Vennikerweg. Want aan de westkant van de Prigdijk lag voorheen een buurtschap met de naam ‘De Vennik’. Nu staat er nog een boerderij met die naam. Deze weg/fietsstraat loopt straks vanaf de nieuwe rotonde bij bedrijventerrein Witte Paal in Schagen tot aan de nieuwe rotonde bij de Oude Verlaatweg in Hollands Kroon. Het huidige fietspad vanaf de N248 tot aan de Witte Paal blijft overigens bestaan en blijft fietspad.

De prijsuitreiking was op 24 april in de kantine van camping De Rietkraag, Zandweg 6 in Zijdewind. De ingebruikname van de wegen (met huisnummers voor de woningen en bedrijven) gaat in delen, te beginnen in het noorden bij gemeente Schagen. Naar verwachting is het gehele tracé klaar in de zomer van 2017.