HOLLANDS KROON - Hoe maakt u uw tuin winterklaar? Onze tip: laat de natuur haar werk doen en blijf zelf lekker op de bank zitten. Het is helemaal niet nodig om uitgebreid te snoeien of bladeren in de groene bak te gooien. We leggen u graag uit waarom. En geven vijf slimme tips voor als u toch aan de slag wilt gaan.

Winterklaar = armen over elkaar
Kent u de uitspraak Tuin winterklaar = armen over elkaar? Uw tuin vraagt weinig onderhoud dit seizoen. Juist het laten liggen van de bladeren is goed voor het bodemleven en de dieren. Afgestorven plantenresten en de laag bladeren geven dieren voedsel en een beschutte plek. Daarnaast isoleert de zogenaamde mulch (plantenresten en bladeren) de bodem. Daardoor zijn planten minder gevoel voor kou. Kunt u het toch niet laten om in de tuin aan de slag te gaan, ontdek dan welke kleine dingen u wel kunt doen dit najaar.

Vijf tips voor de wintertuin
- Het natte najaar is het perfecte moment om bloembollen te planten. Zolang het overdag maar niet vriest. De bollen die u nu plant, zorgen voor bloei in het vroege voorjaar.
- Bladeren op het gras of verharde terras kunt u aanharken of opzij blazen. Gooi ze niet weg! Onverharde gedeelten (borders) in de tuin zijn erg blij met een nieuwe lading bladeren.
- Haal planten die niet tegen vrieskou kunnen naar binnen of bescherm ze. Bedek de bodem met mulch en wikkel de planten in stro of speciale plantenhoezen. Planten in pot zijn minder winterhard dan planten in de volle grond. Zet planten in pot bij elkaar op een beschutte, zonnige plek. Wikkel ze eventueel in noppenfolie of rietmatten.
- Haal tuinmeubelen naar binnen of bescherm ze met een hoes. Let erop dat u de hoes goed vastzet, om te voorkomen dat hij wegwaait bij hevige storm.
- Is het terras of pad glad? Kies dan niet voor zout, maar voor zand. Strooizout is niet goed voor het bodemleven in uw tuin. Een beetje zand strooien werkt net zo goed tegen de gladheid.

Succes met de tips en onthoud: doe niet teveel. In dit geval mag u best een beetje lui zijn. Geniet van de wintertuin!