HOLLANDS KROON - Vuurwerk is de komende jaarwisseling verboden. Carbid schieten mag wel in Hollands Kroon, zolang er aan strenge regelgeving wordt voldaan.


Wilt u Carbid schieten?

Dan moet u dit minimaal 30 dagen voor het afschieten melden en aangeven hoe u aan de regelgeving voldoet. Deze regelgeving staat beschreven in onze Algemene Plaatselijk Verordening (APV). In artikel 13 van de APV leest u hier meer over. Zie het groene blok op deze pagina. Carbid schieten zonder melding en goedkeuring van de gemeente is verboden in Hollands Kroon, hierop wordt gehandhaafd.

U maakt de melding door een e-mail te sturen naar: vergunningen@hollandskroon.nl.

Carbid schieten, doe dat vooral veilig
Als je carbid afschiet, doe dan dan vooral veilig. Helemaal nu de druk op de zorg door Corona groot is, moeten we het aantal (ernstige) ongevallen tijdens de jaarwisseling zo laag mogelijk houden. Ongevallen met Carbid schieten ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. Zorg daarom dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid Knaller (BOCK) aanwezig is. Deze BOCK is op de hoogte van dé vijf tips.

De 5 tips voor veilig carbidschieten

  1. Bereid je goed voor. Maak ook op tijd melding en informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  2. Bescherm jezelf. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
  3. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.
  4. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.
  5. Zorg voor EHBO en voldoende blusmiddelen zoals water om te koelen en een blusdeken. Zo kun als er toch iets verkeerd gaat, goed handelen.

Overlast van (zwaar) vuurwerk? Maak melding!

Vuurwerk afsteken is deze jaarwisseling verboden. Hoort of ziet u dat er ergens vuurwerk wordt afgestoken? Meld het dan aan ons via de Fixi app. Weet of vermoedt u dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verhandeld? Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.