ANNA PAULOWNA - Burgemeester Jaap Nawijn heeft woensdagmiddag in Anna Paulowna zijn ambtsketen overgedragen aan loco-burgemeester Mary van Gent. Zijn voorzittershamer droeg hij over aan raadslid Jip Pancras. Nawijn was de laatste maanden al als waarnemer aan de slag in de gemeente Hollands Kroon.

.In het MFA De Ontmoeting werd eerder vanmiddag een symposium gehouden over de rol van de moderne burgemeester. Om 16.00 uur begon de buitengewone raadsvergadering. Na de opening door Nawijn zelf, volgden speeches van onder andere Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Koen Schuiling uit Den Helder.

Nawijn bedankte tijdens zijn eigen speech iedereen voor de warme woorden en de samenwerking. "De ketenoverdracht was een formaliteit, maar toch ook wel raar. Je bent ineens geen burgemeester meer. Maar aan alles komt een einde, ook aan het ambt van burgemeester", aldus Nawijn. In zijn rede zei hij "adieu aan alle dorpen binnen de uitgestrekte gemeente". "Het ga jullie goed", sloot hij af.

Jaap Nawijn zag zelf uiteindelijk af van een nieuwe termijn als burgemeester. Rian van Dam zal hem opvolgen. Zij wordt komende dinsdag geïnstalleerd.